"Фейсбук" ще плати 500 хил. лири глоба във Великобритания заради скандала с "Кеймбридж аналитика". Това съобщи британският Комисариат по информацията, цитиран от "Ройтерс".

Личните данни на 87 млн. фейсбук потребители (сред които 1 млн. британци) бяха източени от консултантската компания и бяха използвани за манипулация на избори след това. Изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг беше подложен на остри критики от властите в САЩ, Великобритания и ЕС.

Глобата е максималната, която регулаторът може да наложи, но на фона на стойността на "Фейсбук", която е 540 млрд. долара, не е значителна. Тя бе наложена миналата година, но социалната мрежа обжалва и едва сега се отказа от възраженията си. "Фейсбук" обаче не признава вина.

"Основната тревога на комисариата е, че данните на британски граждани са били изложени на сериозен риск. Защитата на личната информация и неприкосновеност е от основна важност", гласи изявлението на службата.
Британските депутати критикуваха реакцията на "Фейсбук" след скандала, а Зукърбърг отказа да се яви пред тях, макар да беше на изслушвания в Брюксел и Вашингтон.

Дневник