След едногодишна пауза България ще се завърне в международния конкурс за песен "Евровизия" през 2020. Страната е подписала формуляр за участие на 65-ото издание на конкурса, който ще се проведе през май 2020 г. в Ротердам, Холандия, съобщава в. "24 часа", позовавайки се на информация от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

За разлика от преди разходите по участието ще се поемат от спонсор, който ще плати таксата за участие на БНТ, създаването на песен, клип, сценични костюми, представянето на песента в чужбина и дори командироването на екипа на БНТ в Холандия.

Спонсорът, който вече е подписал договор с продуцентска компания, която да избере кой и с коя песен да представя страната ни, предстои да бъде обявен на пресконференция, допълват от обществената медия.

"Това не са пари, хвърлени на вятъра. България имаше силно представяне на "Евровизия", така че си заслужава да продължи тази тенденция, а защо не и да развива световна продуцентска дейност", допълва Кошлуков.

Според справка на вестника през предишни години разходите за участието са възлизали на около 400-500 хил. лв. Имало е години, в които достигат и до 1 млн. лв.

В средата на октомври 2018 г. БНТ обяви, че след 12 участия на конкурса ще пропусне изданието през 2019 г. Като причина бяха посочени разходите за подготовката на българския участник, които значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, а освен това държавите участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса.

От отчета за състоянието на телевизията, направен в средата на юни тази година по искане на СЕМ, се разбра, че медията е задлъжняла с 44 млн. лв., а до края на годината сумата може да достигне и 50 млн. лв. В отчет пред СЕМ още месец по-рано, докато все още беше и.д. директор, Кошлуков потвърди, че телевизията е практически във фалит, но обясни, че всички решения са вземани от управителния съвет на БНТ и самият той нямал общо с всичко това.

Дневник