Германският канцлер Ангела Меркел и нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер са изложени на открита критика от своите съпартийци консерватори, след като един изборен разгром в провинция заплашва с внезапно повдигане на въпроса кой да се кандидатира за канцлер на изборите през 2021 г., пише "Ройтерс".

В своя четвърти за тази година неуспех на избори Християндемократическият съюз (ХДС) се смъкна на третото място в източната провинция Тюрингия след крайнодясната "Алтернатива за Германия", спечелила близо една четвърт от гласовете. Резултатът, окачествен от Крамп-Каренбауер като "горчив", породи разделение в ХДС за това дали да наруши едно табу и да се сътрудничи с радикалната партия "Левите", излязла първа на регионалните избори.

Високопоставеният германски консерватор Фридрих Мерц, който все още е евентуален кандидат за канцлер, въпреки че миналата година загуби надпреварата с Крамп-Каренбауер за лидерския пост в партията, нападна своята отдавнашна съперничка Меркел и поиска промяна.

"Представянето на цялото германско правителство е безнадеждно и нещо трябва да се промени", каза Мерц по телевизионния канал Цет Де Еф в понеделник вечерта. Той обвини Меркел, като каза, че липсата на лидерство от години покрива страната с мъглата на бездействието. "И преди всичко в центъра на критиките е канцлерът", каза той и в добавка изрази съмнение, че коалицията ще просъществува още две години.

Меркел, която ръководи най-голямата икономика в Европа от 14 години, обяви, че през 2021 г. няма да се кандидатира за пети мандат, но се опита да режисира своето излизане от властта, като наложи своята приближена Крамп-Каренбауер. След поредица от грешки на Крамп-Каренбауер се разрастват съмненията дали тя е подходящ кандидат за канцлер.

Освен това крехката коалиция със социалдемократите, които също са в смут, може да не продължи дълго след вота за лидерството през декември.

Председателят на младежкото крило на ХДС Тилман Кубан също поднови искането си партийните членове да изберат кой да бъде следващият кандидат за канцлер - оскърбление към Крамп-Каренбауер, която се надява автоматично да стане кандидат на партията. "За момента е отворен въпросът за ръководството на консервативния блок", каза той пред Цет Де Еф.

След невзврачното представяне в Тюрингия, където ХДС загуби 11.7 процента, местният партиен лидер Майк Моринг стресна Берлин с намека, че може да сътрудничи с "Левите", смятани за приемници на източногерманските комунисти. Въпреки че Бодо Рамелов, популярният лидер на левицата в Тюрингия и премиер на провинцията от 2014 г., е прагматик от западната част на Германия, някои в ХДС се разгневиха. До края на деня Моринг даде заден ход и каза, че няма да състави коалиция с "Левите", въпреки че е приел поканата за разговори с Рамелов. /БТА

Дневник