До края на април следващата година ще бъдат финализирани процесите за влизане на България в ERM II и Банковия съюз, прогнозира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Той коментира информацията, че Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е дал положителна оценка за приемането на България в банковия съюз и във валутния механизъм ERM II, наричан още "чакалнята на еврозоната". Сега остава кандидатурата на България да получи одобрение от Европейската централна банка

"Ако всичко се развива така, както е в главите на хората, които сме ангажирани в този процес, до моя рожден ден (30 април) трябва всичко да е приключило", каза финансовият министър, цитиран от БТА.

Той коментира темата след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който беше обсъден проектобюджетът за следващата година. Утре е крайният законов срок, в който проектът за нормативен акт трябва да бъде внесен в Народното събрание. Сутринта ще бъде приет от Министерския съвет.

Дневник