Бившият футболист на "Манчестър Юнайтед" и анализатор на "Скай спортс" Гари Невил определи наказанието на България, дошло след скандалите в двубоя на националния отбор по футбол с Англия (0:6), като "загуба на време".

Във вторник УЕФА излезе с решение тимът да изиграе един мач без публика и наложи глоба от 85 хиляди евро. Според Невил наказанието доказва, че футболните власти не могат да се справят с расизма по стадионите и футболистите трябва да вземат нещата в свои ръце.

"Бих подкрепил всеки отбор, който излезе от терена (при прояви на расизъм). Хората ще кажат, че това е опасна територия, но реалността е, че някои от най-големите промени в историята на обществото са вдъхновени от индивидуални личности, които са показали смелост", каза Невил, цитиран от "Скай спортс".

Бившият защитник вярва, че футболистите биха получили подкрепата на "всички в страната", ако решат да напуснат терена в знак на протест. Той призова за по-солени глоби и мерки в борбата срещу расизма.

"Ако започнете да глобявате държавите с 1 милион паунда, тогава ще видите спешни действия. Всеки акт на расизъм трябва да бъде наказван сурово. В момента тези 65 хил. паунда (85 хил евро) не променят ситуацията", каза Невил.

Той добави: "УЕФА не прави достатъчно. Дали ние правим достатъчно? Това се случва в нашата страна, на домашна почва и сме направили достатъчно ли? Отговорът е не. Не мисля също, че изваждането от турнири е правилното решение. Но вярвам, че големите глоби и затварянето на стадионите е правилният път".

Решението на УЕФА беше последвано от остри реакции на Острова. Организации, борещи се с расизма, се обявиха за промени, а журналисти, анализатори и фенове смесиха критики с ирония в социалните мрежи.

Дневник