Социалната мрежа "Фейсбук" е премахнала три мрежи руски акаунти, опитвали да се намесят във вътрешните работи на осем африкански държави. Те освен това са били свързани с руския бизнесмен, обвинен в намеса в американските избори.

Почти 200 акаунта са се целили в граждани на Мадагаскар, Централната африканска република, Мозамбик, Демократична република Конго, Кот д’Ивоар, Камерун, Судан и Либия, съобщи "Фейсбук". И трите мрежи са били свързани с организации, които имат общо с руския финансист Евгений Пригожин. Пригожин е известен още като "готвача на Путин", собственик на руската "фабрика за тролове" в Санкт Петербург и бе обвинен от специалния прокурор Робърт Мюлър. Засега той и адвокатите му не са отговорили на изявлението на "Фейсбук".

В някои държави мрежите са работили с местни граждани, за да прикрият по-добре произхода си, твърди директорът по киберсигурността Натаниъл Глайшър. По думите му африканците са знаели кой стои зад операцията.

Изследователи от Станфордския университет, работили заедно с "Фейсбук", твърдят, че сред замесените компании е руската частна военна компания "Вагнер". Източници на агенция "Ройтерс" твърдят, че тя е провеждала мисии от името на Кремъл в Украйна и Сирия. Миналата година агенцията съобщи още, че "Вагнер" разширява дейността си към икономическа и дипломатическа дейност в Африка. Руските власти отричат подобни информации.

В социалните мрежи в Африка са публикувани местни новини, споделяно е също и съдържание от Русия. Някои от акаунтите са били активни още от 2014 г. Харчени са и пари за реклама, макар само в размер на около 90 хил. долара.

Използвани са и многобройни техники – някои акаунти са подкрепяли определен политик или партия, докато други – голям брой сили. В някои случаи страниците са агитирали в полза на дейността на "Вагнер" или на руски сделки за природни ресурси.

Дневник

Тази дейност се различава от предишните действия на Агенцията за интернет изследвания (известна още като "фабриката за тролове"), коментира бившият директор по сигурността на "Фейсбук" Алекс Стамос, който сега работи за Станфорд.

"Франчайз" моделът на работа с местни хора прави операциите по-трудни за откриване. Този подход ще попречи и на новите правила на "Фейсбук", според които локацията на администратора на политически страници се разкрива публично.

Миналата седмица социалната мрежа съобщи, че е премахнала мрежа от 50 инстаграм акаунта, свързани с Агенцията за интернет изследвания на Пригожин.

Дневник