Около 1000 души се събраха на днешния протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор в София. Организатори на недоволството са сдруженията "Правосъдие за всеки" и "Боец". Под мотото "Светлината ражда свобода" протестиращите потеглиха от Съдебната палата до пл. "Независимост", където се намира президентството. Там те призоваха държавния глава Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев, като през цялото време множеството скандираше "Гешев е позор", "Мафията вън" и "Оставка". Имаше и призив към самия Гешев да се оттегли и да не става главен прокурор.

"Г-н президент, Вие имате историческия шанс да сте първият държавник, който ще чуе гражданското общество, което преодолява различията си и сега изговаря силно една и съща истина – Гешев не бива да бъде главен прокурор, защото вече показа, че не може да гарантира върховенство на закона. А не може, защото назова за врагове гражданските организации и човешките права", каза председателят на сдружение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Лидерът на гражданско сдружение "Боец" Георги Георгиев каза от своя страна, че "най-големият кошмар на мафията във властта е солидарността на гражданите". Той посочи, че на площада са много граждански организации и това се случва за първи път. По думите му обединил ги е начинът, по който бе избран Гешев - "най-жалкият водевил в историята на съдебната власт и най-противонародния акт, извършен от Бойко Борисов и Сотир Цацаров". Георгиев нарече премиера страхливец и отговорен за полицейската блокада около сградата на Висшия съдебен съвет по време на избора на Гешев. Друг виновник за засиленото полицейско присъствие бил и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В речите на всички оратори беше акцентирано именно върху огромното полицейско присъствие на 24 октомври пред ВСС. Според тях полицаите са допуснали "мутрите да диктуват действията им, за да не бъдат допуснати свободните граждани до ВСС".

От Лондон беше дошла специално за протеста журналистът Мария Спирова, която работи в британска медия. Тя обяви, че тази вечер пред българското посолство в британската столица българи ще запалят светлини, подобни на тези на протеста в София.

Две подписки започнаха да се събират на площада, докато тече протеста. Едната е на "Правосъдие за всеки" с призив към президента да върне указа за избора на Гешев. Другата е на "Боец" с искане към Гешев сам да се оттегли.

Протестът на площада започна със "Седма симфония" на Бетоевн – трагическа, а към края прозвуча "Адажио" на Албинони в изпълнение на Виенската филхармония. Докато звучеше музиката, седемте запалени лампиона на стълбите пред бившия Партиен дом започнаха да угасват един по един. Ораторът отброяваше всяка от седемте години мандат на главния прокурор. Когато угасна и седмият лампион той заяви, че гражданите няма да допуснат Гешев седем години да управлява прокуратурата, "защото това ще означава произвол".

Дневник