Чили се отказва от домакинството на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември и на 25-ата конференцията на ООН за климата месец по-късно. Новината обяви президентът на страната Себастиан Пинера, цитиран от "Ройтерс". А именно на първото събитие се очакваше евентуален пробив

Причината са протестите в столицата Сантяго и други градове, които не стихват. Близо две седмици вече страната е залята от масово недоволство с искания за икономическо равенство и по-добри обществени услуги.

На срещата на върха на АТИС в средата на ноември се очакваше в Чили да се съберат 20 световни лидери - след които са американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин. И там да се постигне първоначално търговско споразумение между двете страни.

    "Това беше много трудно, болезнено за нас решение, тъй като напълно осъзнаваме колко важни за Чили и за света са АТИС и конференцията за климата", отбеляза Пинера в кратко изявление от президентския дворец в столицата.

От своя страна Вашингтон заяви, че американското правителство все още се надява на търговско споразумение с Китай идния месец - въпреки отмяната на срещата на върха. Засега няма информация да е планирано алтернативно място да срещата на АТИС.

    "Очакваме с нетърпение да завършим първия етап от историческата търговска сделка с Китай в същата времева рамка", посочват още от Белият дом.

Чили трябваше да бъде домакин и на Международната конференция за климата (COP25) от 2 до 13 декември. В Сантяго бе предвидено да пристигнат около 25 000 делегати, сред които и младата шведска защитничка на каузата на климата Грета Тунберг.


Клуб Z