Проевропейски настроените кметове на Будапеща и Варшава, избрани с гласовете на опозицията, планират съюз срещу управляващите в Полша и Унгария консерватори, предаде "Франс прес".

Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон е лявоцентрист, който нанесе на премиера Виктор Орбан първото изборно поражение от 10 години. Той е представил проекта си на кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който също спечели срещу кандидат на управляващите консерватори националисти.

Двамата са обсъдили "засилено сътрудничество между столиците на страните от Вишеградската четворка", заяви Карачон пред полския всекидневник "Газета виборча".

"Имаме мисия. Във всяка от нашите страни правителствата ни отдалечават, нас гражданите, от европейския център. Само големите градове се съпротивляват. И начело на всяка от четирите столици има прогресивен кмет. Това създава възможност за перфектно сътрудничество", обясни той.

Според кмета на Будапеща четирите столици могат заедно да окажат натиск върху Брюксел "за прехвърляне на повече европейски фондове директно към големите градове, без посредничеството на централните администрации".

Варшава и други големи градове в Полша се оплакват, че получават недостатъчни суми от държавния бюджет, отбелязва "Франс прес".

"Това е интересна идея, която заслужава да бъде обсъдена", заяви Камил Домброва, говорител на варшавското кметство. Той добави, че една от първите възможности за това ще се открие на 8 ноември в Берлин, при честванията на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. /БТА

Дневник