Британските либералдемократи, Зелените и "Плайд Камри – Партията на Уелс" водят преговори за съюзи в определени райони, за да гарантират, че там ще бъде избран кандидат, подкрепящ оставането на Великобритания в Европейския съюз, предаде Би Би Си. По-рано тази седмица британските депутати в Камарата на общините одобриха предложението на правителството за предсрочни избори на 12 декември. Вчера и горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, също го одобри.

Чрез предсрочните избори премиерът Борис Джонсън се опитва да извади от задънената улица процеса на съгласуване с парламента на сделката с ЕС за условията на Брекзит.

Допитване, публикувано от в. "Файненшъл таймс", показва, че консерваторите имат подкрепа на 35% от избирателите, лейбъристите на 25%, а либералните демократи - на 18%. Новата "Партия на Брекзит", която не е представена сега в парламента, има 11-процентно одобрение.

По думите на съпредседателя на Зелената партия Джонатан Бартли "не е тайна", че Зелените водят "разговори с либералдемократите и с "Плайд", но "нищо не е приключило".

И трите партии подкрепят нов референдум за Брекзит и гласуване за оставане в ЕС.

Според Бартли временно споразумение ще помогне да бъде избран "голям блок депутати, които не са от една от двете основни партии".

Зам.-председателят на либералдемократите Ед Дейви потвърди, че партията му участва в предизборни дискусии с "Плайд Камри" и Зелените. "Те, признавайки ни за най-силната партия, подкрепяща оставането, искат да разберат дали има нещо, което можем да направим с тях", отбеляза той.

Лидерът на "Плайд Камри" Адам Прайс каза, че уелската партия "все още води дискусии с другите подкрепящи оставането". Той се надява на споразумение в следващите дни.

Лидерът на основната опозиционна партия, Лейбъристката, Джеръми Корбин изключи сформирането на изборни съюзи с други партии. По думите му лейбъристите ще водят кампания във всеки избирателен район с програма, която ще сложи край на икономиите и ще трансформира обществото.

Трудно предсказуеми избори

Брекзитът промени традиционните нагласи на британските избиратели, което в комбинация с локалните особености на различните райони прави насрочените за 12 декември предсрочни избори изключително трудно предсказуеми, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия, цитирана от БТА.

Консерваторите са принудени да се борят за подкрепа при непознати за тях условия. Публикуван неотдавна доклад на консервативния център за анализи "Онуърд" посочва "градовете от ръгби лигата" като сцена на нов тип политическа надпревара. Това са места, над които тегне висока степен на икономическа и социална несигурност. Жителите им гласуваха за напускане на ЕС през 2016 г. и за Лейбъристката партия миналата година.

Стандартните тачъристки идеи, предлагащи освобождение чрез индивидуална предприемчивост нямат особено влияние на тези места. Борис Джонсън обаче ще трябва да отбележи успехи на този фронт, за да компенсира за загубата на проевропейски гласоподаватели, които ще гласуват за либералдемократите - с което може да заплашат смятани за сигурни депутатски места на консерваторите.

В същото време лейбъристите се опитват да привлекат противници на Брекзит, без да отблъснат неговите поддръжници, които може да подкрепят торите или Партията на Брекзит на Найджъл Фараж. Корбин залага на кампания, несвързана с европейската тема, което може да е разумен подход. Но партията му трябва да преодолее и ниския му личен рейтинг, който притеснява някои от депутатите.

Предстоящите избори ще покажат колко дълбоки са промените в политическата география на страната. Независимо от резултата всички партии ще трябва да признаят смирено, че нито една от тях не може да заяви уверено, че говори от името на нацията, подчертава в. "Гардиън".

Дневник