Пожар е унищожил почти напълно замъка Шури на японския остров Окинава, след като пожарникарите се бориха с пламъците повече от 10 часа. Комплексът е в списъка на ЮНЕСКО с обектите на световното историческо наследство.

Няма пострадали на популярното сред туристите място, защото бедствието е започнало 20 минути преди 3 часа тази нощ местно време. Замъкът, построен преди 500 години, вече бе почти заличен от лицето на земята по време на Втората световна война. Изгорелите 7 сгради са реконструкция и засега не е известна причината, макар че не се изключва връзка с неотдавнашно лакиране на повърхности.

До 70-те години на ХХ век тук се помещаваше най-големият обществен университет на южния остров. В миналото Шури до 1879 г. е бил основният център на династията Рюкю и се намира на хълм над Наха, столицата на Окинава. До снощи това бе най-големият дървен комплекс на острова. Според местното бюро за туризъм през вековете е имало поне 3 големи пожара в него. В разрухата от американските бомбардировки през 1945 г. са унищожени и много документи, които биха улеснили възстановяването.

През 1992 г. мястото бе отворено за посетители, а през 2000 г. получи специален статут на закрила от ЮНЕСКО.

Дневник