Спорът между нетните платци в бюджета на ЕС и Европейската комисия ескалира вчера, когато еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер описа като "заблуждаващи" цитирани в медии данни за Германия, предаде EurActiv. В същото време той призна, че до края на тази година няма да има сделка за многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г.

Йотингер, член на управляващия в Берлин Християндемократически съюз, каза, че през изминалите дни в медийни публикации е имало подвеждащи данни. В неделя "Файненшъл таймс" писа, че Германия ще удвои плащанията си в многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г., цитирайки, според изданието, изчисления на германското правителство. Вноската на страната по този начин би се увеличила от 15 милиарда евро през 2020 г., последната година на сегашния финансов период, до 33 милиарда евро през 2027 г.

Пред репортери Йотингер каза, че е обсъждал вноските с германското правителство през изминалите дни и че числата, публикувани от "Файненшъл таймс", не са били споменати в дискусиите. "Нямам идея кои са източниците ви, но те работят с числа, които са не просто заблуждаващи, а са лъжа", подчерта еврокомисарят. Той уточни, че в рамките на предложението на Европейската комисия, германската вноска няма да превишава 23.5 милиард евро през 2027 г.

Холандия ще увеличи вноската си със 75% до около 13 милиарда евро, според данни от финансовото министерство, цитирани от ФТ.

Еврокомисията предложи бюджет от 1.11% от брутния национален доход (БНД) на ЕС 27. Нетните вносители, сред които Германия, Австрия, Холандия, Швеция и Дания, обаче не са доволни от по-големите трансфери към бюджета на ЕС и вместо това искат да ограничат размера до 1% от БНД на ЕС.

Йотингер обясни, че по-големите суми се дължат от части на инфлацията, ръста на брутния вътрешен продукт и новите приоритети пред държавите членки, сред които са научните изследвания, цифровизацията и миграцията. В същото време Еврокомисията иска да покрие около половината от годишната дупка от 12-14 милиарда евро, която Брекзит ще създаде в бюджета на ЕС.

Междувременно продължават трудностите около постигането на споразумение за многогодишната финансова рамка на ЕС. Голяма група държави критикуваха последното предложение, представено от Финландия, ротационен председател на Съвета на ЕС.

Страните продължават да имат различни мнения не само за цялостния размер на седемгодишния бюджет, но и за средствата, отделяни за големи политики, като кохезия и земеделие, както и за въвеждането на нови условия за отпускането им, по-конкретно спазването на върховенството на закона.

Лидерите на ЕС дадоха мандат на финландското председателство да представи ново предложение до края на тази година, включващо и суми.

Вчера Йотингер призна, че лидерите няма да постигнат сделка тази година, предаде "Политико". "Мисля, че ще има напредък до декември, но няма да има споразумение през декември", посочи той. "Ако председателят (бел.ред. - на Европейския съвет Доналд Туск) не може да постигне завършване, ще бъде невъзможно за новия председател да го направи за първите си няколко седмици на поста", добави еврокомисарят. Белгиецът Шарл Мишел ще поеме поста от Туск на 1 декември.

Дневник