Общините и териториалните структури на държавната администрация в Шуменско са напълно готови за работа при зимни условия. Това стана ясно на днешното заседание на Областния щаб за намаляване риска от бедствия.

Доклади за извършената подготовка представиха от над 15 държавни структури, на армията и полицията.

"Областно пътно управление отговаря за 40 км магистрала и 570 км републикански пътища. Имаме договори за поддръжката им и ангажираните фирми са подсигурили над 100% от нужните материали. Техниката също е налице", каза директорът на Управлението Димитър Ковачев.

"Автомагистрали - Черно море", които поддържат АМ "Хемус", имат 1500 тона сол и 50 тона калциев хлорид. Отговарящият за републиканските пътища Консорциум "Пътно поддържане" също е закупил материали за целия зимен период.

"Въпреки всичко това, нашият регион е специфичен, има екстремно ниски температури, снегонавявания, и пътища са се затваряли и пак ще се затварят. Моля гражданите да спазват забраните, защото това е в техен интерес", каза Ковачев. Тази зима на затворените пътища няма да се поставят само забранителни знаци, а ще се изграждат и снежни валове с височина 2 - 3 метра, за да не могат да преминават автомобили.

Вече е разпоредено поставяне на снегозащитните съоръжения в нивите край главните пътища.  

Военно формирование 54060, което има модул за оказване на помощ при бедствия и аварии има 2 машини тип МТЛБ и екип от 20 души. С една тежка верижна машина разполага и пожарната.

Има актуален регистър на родилките с термин между ноември и април, както и на пациентите на хемодиализа, докладваха от Здравната инспекция. С тях ще се разговаря  винаги, при прогноза за влошаване на времето, и ще им се предлага да бъдат превантивно транспортирани в МБАЛ-Шумен. 

От Регионалното управление на образованието информираха, че 65-те общински  и 10-те държавни училища на територията на Шуменска област са подсигурили отоплението. 

ШУМ.БГ