Уважаеми г-н Венков,

очаквах Ви, но столът до мен остана празен. Всеки, който смята, че може да управлява общината, трябва да има визия за решаване и на проблема с водата.

Водата наистина е на шуменци, но пък Вие като кандидат за кмет трябва да знаете какво да им кажете. Да се опитвате да преливате гласове от една кампания в друга не е мъжка постъпка, г-н Венков. И не насаждайте страхове сред гражданите, защото проблемите се решават с разум и последователни действия, а не с паника.

За какво точно днес няма време, г-н Венков? Няма време, защото остават три дни до балотажа ли!? Ако пък е за водата, защо чак сега започнахте да се тревожите? И защо на заседание на Общинския съвет нито веднъж не чухме да се интересувате от темата или да поставяте въпроси за водата.

Затова исках да ви кажа, че Шумен е първата от 14-те общини в страната, която беше включена в прединвестиционните проучвания на МРРБ, защото имаше подготвен работен проект. А този работен проект беше изработен през 2016 година от моя екип с отпуснатите от МРРБ 500 000 лв. Каквито и идейни предложения да е имало преди това, те са били неизползваеми, по думите на експертите. Но пък за тях са платени 140 000 лева за нищо.

Осигурени са повече от сто милиона за изграждане на пречиствателната станция за питейна вода и за довеждащия водопровод. Обществената поръчка е подготвена от ВиК и МРРБ и в момента е в Агенцията за обществени поръчки и аз съм убеден, че строителството ще започне през следващата година.

Всичко това се случи през последните четири години.

Вярно е, че водата няма цвят. Аз предложих възможност да изложим позициите си, а вие отказахте. Много пъти съм казвал, че във водата не бива да влагаме политика, но, за съжаление, Вие я употребихте два дни преди изборите.

Как отговаряте, г-н Венков при срещите си в селата, когато хората Ви питат защо нямаме водопровод и канализация. Знаете ли, че някога, точно преди избори, е възложено от предишния екип без процедура изготвянето на ВиК проекти за шест села. После общината беше осъдена и ние платихме 163 500 лева, но насреща нямаме нищо.

Знаете ли също, че в село Мадара, например, са заровени 1 500 000 лева в земята за канализация, която и до ден днешен не работи, но пък виси като негатив на общината. Строителната фирма е същата, която изпълняваше най-много поръчки при предишното управление.

Когато поехме управлението на общината, заварихме дълбоководните шахтови кладенци за алтернативно водоснабдяване на Шумен буквално унищожени, разграбени помпени станции, корозирали и съсипани от времето тръби. Ще са ни необходими близо 10 млн. лв. за тяхното възстановяване. Заедно експерти от МРРБ в момента търсим възможности да го направим с национални и европейски средства.

Шуменци трябва да знаят. За водата се работи много активно. Но не кресливо и парадирайки с празни обещания, а държавнически, с грижа за Шумен и шуменци и без да се търсят политически дивиденти.

Пресцентър – ПП ГЕРБ, Шумен