Три политически сили, представени в новия общински съвет в Шумен, седнаха на една маса по покана на кандидата за кмет Венцислав Венков, за да търсят решение на най-тежкия проблем на града – водата.

Венцислав Венков, Добромир Драев и Сунай Садък, водачи на втората, третата и четвъртата по големина сили в местния парламент се опитаха да сформират обща позиция за най-спешните мерки, които трябва да се предприемат във водния сектор, така че градът да не става жертва на такива кризи, както при последната авария, която държа хиляди хора на сухо 40 часа.

Срещата се проведе в пресцентъра на БТА и беше отворена за граждани, затова много шуменци проявиха интерес и излъчваха на живо във фейсбук ставащото в залата. След продължили повече от час обсъждания стана ясно, че присъстващите три политически сили имат и желание, и решимост да работят по проблема с водата и вероятно ще постигнат консенсус в новия общински съвет.

На срещата присъстваха още народният представител от БСП Иван Иванов, новоизбраните общински съветници Бисерка Йовчева и Веселин Пенчев и общественият посредник Иван Капралов. Въпреки поканата, липсваха представители на ВиК, както и областният управител в качеството му на председател на асоциацията по ВиК.

В началото на срещата обаче беше досегашният кмет и кандидат за нов мандат Любомир Христов, който настъпателно, назидателно и на висок тон обясни на общинските съветници защо днес не трябва да се провежда подобен разговор.  Ден по-рано той беше поискал да се проведе личен дебат между него и Венцислав Венков, но Венков отказа след скандален пост на бившия посланик и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Красимир Минчев, който написа във фейсбук, че държавата няма да даде пари на друг кмет, освен на кмет от ГЕРБ. Попитан днес дали споделя позицията на Минчев, Любомир Христов заяви, че това е лично мнение на Красимир Минчев и той не го споделя.

Христов обаче отказа да остане на днешната среща в разширен формат с участието на други общински съветници и я определи като демагогия и популизъм.  „Ние няма как тук да решим въпроса с водата, аз и вие“, заяви досегашният кмет и допълни, че трябва да се даде думата на експертите, „те да решат“.  Любомир Христов обвини своя опонент, че говори предизборно за водата два дни преди балотажа, забравяйки че само преди седмица целият град стоя без вода в навечерието на първия тур.

Междувременно народният представител Иван Иванов, който седеше до него, подари на Любомир Христов една ебонитова пръчка с пожеланията да се пързаля по нея. Действията на депутата бяха провокирани от прословутия разговор на задната седалка на премиерския джип, когато министър В. Горанов ехидно обясняваше на Любомир Христов, че Иван Иванов ще се пързаля по ебонитова пръчка и ще прави ток за ВиК.

Смятам, че тази среща е абсолютен популизъм, заяви Любомир Христов и си тръгна, без да отговори на въпросите към него, включително и на гражданите в залата.

Разчитах на джентълменски ток и на коректност, заяви Венцислав Венков, който през цялото време запази спокойствие и самообладание. След излизането на Любомир Христов, дискусията тръгна в толерантен и градивен тон, като всеки от участниците представи своите виждания.

Проблемите на водата не са проблеми между ГЕРБ и БСП, това са проблеми на целия град и всички политически сили трябва да изразят ясната си позиция по този въпрос, посочи Венков и подчерта, че всички шуменци имат право да знаят какво ще се случи с ВиК, какво ще се случи с пречиствателната станция и дали изобщо ще я има.  А тази среща се провежда днес, защото управляващите спешно трябва да отговорят на въпроса дали наистина има писмо с искане за спиране на тока на ВиК, каза Венков. И допълни, че това писмо е адресирано до областния управител и до няколко министерства.  Това, че управителят на ВиК казва, че токът няма да спре на 5-ти дава ли ни гаранции, че няма да спре след десет дни, попита Венков.

Според Венцислав Венков и съветниците от БСП проблемите на ВиК ще почнат да се решават, ако общините от региона имат равен дял в дружеството заедно с държавата, която сега притежава 51 % и взема еднолично решенията за водния сектор в Шумен. Държавата трябва да предостави на общините този един процент, защото през изминалите години всички се убедихме, че държавата е лош стопанин, заяви Венцислав Венков.  Той напомни и за друг сериозен проблем, нерешен от държавата – липсата на санитарно-охранителна зона на язовир Тича, която ще струва минимум 18 милиона лева.

Водачът на листата на ДПС Сунай Садък одобри провеждането на подобна среща за водата и напомни, че в предишния общински съвет групата на движението не е участвала в гласуването за повишаване на цената.  Има големи проблеми с водата в Шумен, но има и проблеми с водоснабдяването в почти всички населени места в общината, посочи Садък и настоя заедно с решенията за Шумен да се търсят и решения за селата. Не може в 21-ви век хората в селата да стоят цяло лято на режим, изтъква водачът на листата на ДПС. Той призова бъдещият кмет на Шумен сериозно да се ангажира с проблема и веднага да почне проектиране за подмяна на водопроводите в селата. „Съгласен съм, че експертите трябва да говорят, но като обикновен гражданин си задавам въпросите защо след ИСПА старите водопроводи продължават да текат и никой не им обръща внимание“, коментира Сунай Садък.

Водачът на групата „За Шумен“ Добромир Драев изтъкна, че всички решения във водния сектор трябва да се вземат на експертно ниво, но от експерти извън Шумен, а по възможност и извън България. Темата за водата не трябва да се политизира, крайно време е всички общински съветници да започнат да работят активно и заедно, защото проблемите са много сериозни, заяви Драев.  Той иска спешно да бъдат възстановени старите кладенци, които ще гарантират водоснабдяването на града дори при аварии.

Според обществения посредник Иван Капралов решението на проблема с водата е на централно ниво. Капралов обясни, че националният омбудсман иска да дръпне „ръчната спирачка“ на реформата във водния сектор и цената на водата да бъде обвързана с инвестициите и с качеството.

Народният представител Иван Иванов изрази съжаление, че е единственият депутат на срещата, но пое ангажимент да помага с всички сили за решаване на проблемите във водния сектор. „Темата за водата е изключително сложна и аз се занимавам с нея вече 6 години“, каза Иван Иванов. Според него, основните проблеми са два: първо, институциите на работят и не се интересуват от трудностите на ВиК – Шумен, а бизнес- планът на дружеството е подигравка с гражданите, защото в него няма заложена дори стотинка за инвестиции и второ, има опасения за реализацията на проекта за пречиствателна станция. „Имам опасения дали проектната готовност на ВиК е на ниво, защото крайният срок за подаване на проектните предложения е 11 ноември.  Отделно ВиК е на практика в неплатежоспособност, задълженията на дружеството са по-големи от капитала му. Това го лишава от възможността да получи необходимото съфинансиране за проекта, което го поставя в риск“, предупреди Иванов.  Той призова общинските съветници да дискутират този въпрос още на първата си сесия.  Народният представител също изрази мнение, че общините трябва да поемат контрола над ВиК, защото досега държавният мениджмънт на дружеството е изключително погрешен.

Междувременно, почти в края на срещата на телефона на Добромир Драев се обади Любомир Христов и поиска да бъде пуснат на високоговорител, така че да го чуват всички в залата. Досегашният кмет на висок глас започна да задава въпроси за ремонта на водопровода от 2009 г. в с. Мадара, но очевидно някой му суфлираше и се наложи няколко пъти да започва въпроса си наново.  От телефонното включване на Любомир Христов не поизлезе нищо, а присъстващите в залата граждани коментираха, че досегашният кмет си е изтървал нервите.

А трите политически групи се обединиха около конкретни мерки, по които спешно трябва да се започне работа след изборите:

– Още на първата сесия на общинския съвет да се поканят управителят на ВиК и представител на МРРБ, за да отговорят на всички неясни въпроси

– Държавата да прехвърли златната акция на общините от Шуменска област

-Да се работи спешно за спасяване на проекта за пречиствателна станция

-Да се подготвят проекти за подмяна на водопроводите в селата

-Да се спре поскъпването на водата.

„Надявам се, че и с г-н Драев, и с г-н Садък ще работим по тези теми през следващия мандат!“, пожела в заключение Венцислав Венков.

Пресцентър Коалиция БСП за България