Стотици шуменци дойдоха днес пред НЧ "Добри Войников", за да отдадат почит на  будителите на България - писатели, учители, просветители и революционери.

"Нашият град може с гордост да претендира, че е един от центровете на българската духовност. Оттук започва България, тук е създадена една от първите книжовни школи - Плисковско-преславската, Шумен през възраждането е един от центровете  на българската култура и образование. Да споменем имената на някои от будителите - Добри Войников, Васил Друмев, Сава Доброплодни, Сава Филаретов, Стефан Изворски, апостолът Панайот Волов, спомоществователите Нанчо Попович и Маринчо Бенли.

Именно в нашият град е открито едно от първите читалища "Архангел Михаил", изиграна е първата театрална постановка, поставено е началото на оркестровото дело.

Днес Шумен отново е един от центровете на българското образование и култура, а съвременните народни будители полагат неимоверни усилия да привлекат към знанието и духовността младите българи, да пробудят отново народа. За тях е този празник, за нас е този празник", каза в словото си преподавателят в ШУ "Епископ Константин Преславски" доц. Константин Константинов.

Деца рецитираха и пяха в кратка програма, след което паметникът на Нанчо Попович бе отрупан с цветя и венци.

Организатори на честването бяха НЧ „Добри Войников – 1856“, НЧ „Стилиян Чилингиров – 1963“ и Военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

ШУМ.БГ