Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот. Болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия, казва докторът от частната болница в гр. Чорлу, Турция

Доц.д-р Ерсон Аксу е завършил медицина в Истанбулския университет. Специализирал е гинекология в Университета „Намък Кемал Текирдаг“. Член на Турската асоциация на лекарите. Автор е на множество научни статии. Владее английски и шведски. Специалист е в областта на гинекологичната, лапароскопската, роботизираната хирургия, извънматочната бременност, безплодието и т.н.

- Доц. Аксу, кои онкологични гинекологични заболявания зачестяват в последно време и кога медицината има възможност да помогне за спасяването на човешки живот?
- Повишен ръст на случаите в последно време се наблюдава при рака на шийката на матката, рака на матката и на яйчниците. Медицината може да спасява човешки живот именно чрез гинекологични операции. В допълнение след оперативното лечение на пациентите се назначава лъчетерапия и химиотерапия в случаите, които изискват такива.

- Какво препоръчвате на пациентите си като превенция срещу раковите заболявания?
- За да се предотврати рак на шийката на матката на всеки 2 години дамите трябва да си правят изследване чрез цитонамазка. За профилактика на рака на яйчниците и на матката препоръчват вагинален ултразвук. За превенция срещу рак на гърдата е задължително да се прави мамография и ултразвук поне веднъж годишно. Това са задължителни прегледи, които не бива да се пропускат.

- При какви случаи прилагате ендоскопска хирургия и кога тя е неприложима?
- Ендоскопската операция бива или лапароскопия или хистероскопия.
Лапароскопската хирургия може да бъде използвана за всички органи в коремната област, например при кисти на яйчниците, миоми, премахване на матката (хистеректомия), рак на всички гинекологични органи, стерилизация, вътрешни операции, гинекологични операции по време на бременност, изпускане на урина и др.
Хистероскопия се прилага при полипи на матката, миоми, сраствания, септатна матка, операции при безплодие и необходими операции за маточни аномалии. Този тип операции са предпочитани от пациентите, особено от онези, които имат съпътстващи заболявания като затлъстяване или диабет.

- Разкажете за случаи, при които човешкият живот е спасен, благодарение на
Вашата намеса.

- Всеки случай за нас е специален. Подхождаме към всеки пациент индивидуално, защото той има своя история и заболяването му е специфично. Винаги използваме професионализма си, за да помогнем максимално. Ако трябва да спомена конкретен случай, бих се спрял на ситуация на истмикоцервикална недостатъчност. Тогава чрез цервикален серклаж  спасихме живота на майката и на бебето.
В случаите на рак на шийката на матката или рак на яйчниците, пациентките, които дойдат навреме за консултация и бъдат рано диагностицирани, се оперират по затворен метод, който е по-щадящ за пациента.


- Може ли да се каже, че болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в определен вид гинекологични операциии?
- Разбира се. В болница „Чорлу Ватан“ ние разполагаме с достатъчно инфраструктура, оборудване и ноу-хау, за да бъдем предпочитани от пациентите що се отнася до лапароскопски и хистероскопски интервенции, до проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия.

- С каква апаратура разполага болница Чорлу Ватан, която подпомага вашите умения и професионализъм?
- Нашата болница е една от водещите, що се отнася до оборудване с необходимата апаратура. Специално за лапароскопски и хистероскопски операции болница „Чорлу Ватан“ разполага с отличен екип от специалисти и с най-модерната апаратура. Целият персонал е обучен и квалифициран в това отношение. Такива операции се практикуват от години в нашата болница и имаме натрупан опит и експертиза.

- Интересувате ли се от пациентите си в следоперативния период?
-  Аз задължително се грижа за пациентите в постоперативния период, посещавам ги в стаите им, интересувам се от състоянието им, взимам решения за допълнителни терапии, ако се налагат. Всяка операция се записва и аз информирам пациентите за всички манипулации, които са преживели, показвам им снимки и видеа от операцията. Всеки пациент получава запис на операцията на диск. Моите пациенти могат да се консултират с мен по всяко време по WhatsApp или по телефон.

- Защо пациенти от България предпочитат вас и болница „Чорлу Ватан“ в случай на онкологично заболяване?
- Ние обслужваме пациенти от 40 години, в някои случаи по няколко поколения от едно семейство ни се доверяват. Имаме опит, ноу-хау и достатъчно съвременна апаратура. Ние искаме да привлечем пациентите от България с успехите си в областта на хирургията, за която ви разказах повече. Когато пациентите ни от България пристигат в нашата болница, те виждат персонал, който говори родния им език, посреща ги с грижа, гостоприемство и топлота, които ги карат да се чувстват у дома си.

Ако искате да направите консултация с доц. Ерсон Аксу, можете да се запишете тук
 

Комуникационна служба на болница „Чорлу Ватан“