Българският национален отбор по волейбол ще започне с мач срещу Франция участието си в квалификацията за олимпийските игри. Двубоят в Берлин е на 5 януари в 18.00 часа.

Другите отбори в групата в Берлин са европейският шампион Сърбия и Холандия.

В квалификацията играят осемте най-силни европейски отбора, които не са се класирали за Токио 2020. Само шампионът в турнира печели квота за игрите.

България игра с Франция през септември на европейското първенство, като загуби тежко с 0:3. Шампион на турнира стана съставът на Сърбия.

След най-слабото си европейско първенство от 2005 г. насам селекционерът Силвано Пранди получи препоръка от президента на българската федерация Данчо Лазаров да върне в състава най-опитните играчи. Италианецът се съобрази и ги включи в разширения състав за квалификацията.

"В следващите два месеца ще следим всички изявени състезатели и тези, които са в най-добра форма, ще попаднат в групата от 14 за турнира. Разбира се, напълно е възможно да повикам и състезател, който не присъства в разширения състав, но пък в това време се е представил на много високо ниво. За мен е важно да събера най-подготвените състезатели и да направим всичко, което зависи от нас, да спечелим квотата. Ще бъде много трудно, но не и невъзможно", каза Пранди.

Групите на турнира
Група А: Германия, Белгия, Словения, Чехия
Група В: България, Франция, Сърбия, Холандия
Програмата за група В
5 януари
14.30 ч.: Франция - Сърбия

6 януари
15.00 ч.: Холандия - Сърбия
18.00 ч.: България - Франция

7 януари
15.00 ч.: България - Холандия

8 януари
15.00 ч.: Франция - Холандия
18.00 ч.: Сърбия - България

Дневник