Почти 30 години след падането на Берлинската стена градът очаква с вълнение първото си голямо футболно дерби в историята на Бундеслигата.

Тази вечер в 19.30 ч. "Унион" и "Херта" излизат един срещу друг, за да отворят нова страница в съперничество си. Съперничество с привкус на приятелски празник.

Докато големите дербита във футбола често са белязани от дълбока вражда и са съпътствани от насилие и хаос, мачът между двата берлински отбора попада в друга категория с необичайно топла атмосфера.

Стадионите им са на разстояние 26 километра, но Желязната завеса, която разделяше комунистическа Източна Германия от капиталистическа Западна Германия, на практика държеше двата клуба на много по-голямо разстояние.

От този сезон "Унион" и "Херта" за пръв път са заедно в елита. И са готови да видят в каква посока ще поеме футболното им съперничество.

Приятелското дерби

Топлите отношение между двата клуба се зараждат още преди падането на Берлинската стена. На някои запалянковци от западната част е било позволявано да посещават Източна Германия, като честа гледка в миналото е феновете на "Херта" да гледат мачове на "Унион".

От друга страна, привържениците на червените са пътували, за да подкрепят "Херта" в европейските им мачове, които са се играли в Източна Европа.

"Ние сме приятели с "Херта", те не са ни врагове. За нас това не е дерби, а градски шампионат", казва 60-годишият фен на "Унион" Андреас Крамер.

Първият мач между двата отбора е на 27 януари 1990 г. – едва 79 дни след падането на Берлинската стена. Тогава на олимпийския стадион се събират 52 хиляди души с песни и химни в чест на предстоящото обединение на Германия. След двубоя е организирана обща вечеря за двата отбора.

По-късно има четири официални мача във Втора Бундеслига през сезони 2010-11 и 2012-13. Двубоят днес от най-високото ниво в Германия кара запалянковците да тръпнат в очакване.

"Израснах със Стената. Бях в 20-те си години, когато тя падна. Берлин предлага толкова много, но има нужда от по-силна футболна култура", казва 55-годишната Манон Дуеринг, която подкрепя "Херта".

"Звучи идеалистично, но моето желание е "Унион" да се развие с присъствието на "Херта", който също може да извлече нещо от "Унион". Тук футболът няма такова значение, колкото в другите градове".

Други като Тимо Доберт се надяват дербито да прерасне в нещо, което да отразява пъстрата история на Берлин.

"Би било чудесно, ако Берлин остане единственият град в Европа, където и клубовете, и фенските групи се подкрепят и празнуват. Дербито може да се превърне в жив символ на историята на града, разделен и обединен, което няма да намерите никъде другаде", казва привърженикът на "Херта".

Обединени от една любов

"Унион" е единственият клуб от бившата ГДР (Източна Германия), който се състезава в елита на германския футбол, докато другото голямо име - "Динамо" (Дрезден) е във Втора Бундеслига.

Другият отбор от източната част на страната в елита е "Лайпциг", който обаче беше основан преди десет години.

"Унион" е изключително тясно свързан с привържениците си. И съществува тъкмо заради тях.

През 2004 г. феновете спасиха клуба от фалит като даряваха масово кръв с цел да се съберат необходимите 2 милиона евро. След това 2400 доброволци работиха безвъзмездно 140 хиляди часа по реконструкцията на стадиона.

Традиционно всяка Коледа хиляди се събират на стадиона и пеят коледни песни.

Дневник