Южна Африка стъпи за трети път на световния връх в ръгбито, след като триумфира на световнто първенство в Япония. В емоционален финал в Йокохама африканците надвиха Англия с 32:12.

Това е най-голямата разлика между двата финалиста от финала през 1999 г., когато Австралия разгроми Франция с 35:12.

Южноафриканците слагат и край на царуването на Нова Зеландия, която спечели пследните две първенства (2011 и 2015 г.). Именно Южна Африка беше тимът, който спечели последното първенство преди доминацията на маорите. Първата титла на африканците дойде през 1995 г.

Тимът затвърди тенденцията никога да не губи на финали, като освен това няма поражение и в мачовете за трето място.


Англия губи трети финал след 1991 и 2007 г., като титлата от 2003 г. е единствената за състава. Англичаните са и единствения тим от Северното полукълбо, който е ставал световен шампион.

Срещата беше много оспорвана до края на първата част, когато Южна Африка поведе с шест точки. Преди това по два точни изстрела на Андре Полард и Оуен Фарел държаваха резултата 6:6. В 39-ата минута и добавеното време на първата част Полард се разписа още два пъти и африканците поведоха с 12:6.

До 60-ата минута двата тима си размениха по още два точни наказателни удара и резултатът стана 18:12. Тогава силното нападение на африканците надделя и Мапимпи отбеляза есе в 66-ата минута.

Осем по-късно есе отбеляза и Колб, с което Южна Африка реши изхода от срещата.

Защитата на африканците също беше на много високо ниво в мача, като няколко пъти спря англичаните точно пред крайната линия.

Дневник