Валтери Ботас с "Мерцедес" ще стартира от първа позиция в неделното състезание за Гран при на САЩ, 19-и кръг за сезона във Формула 1. Финландският пилот спечели квалификацията на пистата в Остин, като беше най-бърз.

Ботас ще поведе колоната за пети път през сезона и за първи от лятото, когато спечели квалификацията на "Силвърстоун". Финландецът слага край на серията на "Ферари", след като пилот на Скудерията тръгваше от полпозишън в последните шест старта.

Квалификацията в Тексас беше оспорвана и се проведе при променливи условия, което направи така, че да няма изявен фаворит.

До Ботас на първа редица ще потегли Себастиан Фетел с "Ферари", а трети се нареди Макс Верстапен с "Ред бул". Първите трима се събраха в разлика от едва 0.067 сек. Шарл Льоклер се класира четвърти, като пилотът от Монако не успя да спечели седма квалификация през сезона.

Люис Хамилтън, който може да спечели шестата си световна титла още в предстоящото състезание ще стартира едва пети. Британецът започва уикенда със 74 точки повече от Валтери Ботас и трябва да завърши най-малко осми, за да бъде шампион.

Хамилтън има пет победи на пистата в Остин (2012, 2014-17) и общо шест в САЩ, като триумфира и в Индианаполис през 2007 г.

Надпреварата за Гран при на САЩ е в неделя от 21.10 ч.

Дневник