Новак Джоокович спечелит титлата от турнира в Париж за пети път в своята кариера след безапелационна победа над Денис Шаповалов с 6:3, 6:4. Сърбинът отказа 20-годишния канадец за едва час и пет минути.

Джокович си връща короната във френската столица, след като преди година загуби на финал от Карен Хачанов.

За сърбина това е 34-а титла от "Мастърс" турнирите, като по този начин той вече е само на един трофей зад Рафаел Надал, който е рекордьор. Джокович има общо 49 финала в тази категория. Той можеше да срещне именно Надал, но испанецът се отказа от полуфиналния си мач с Шаповалов заради контузия.

"За мен това беше страхотен турнир, играх добре, особено в последните три мача. С течение на мачовете се чувствах все по-добре. За Денис това беше първи мач на такова ниво и опитът е много важен", каза Джокович.

Сърбинът уточни, че се наслаждава на своята игра и е уверен, че се намира в най-добрата си форма.

В рамките на турнира Джокович не даде нито сет на съперниците си. Най-тежкият мач за сърбина беше в полуфиналите срещу Григор Димитров.

Титлата е пета за него през 2019 г. след Australian Open, мастърса в Мадрид, "Уимбълдън" и турнира в Токио. Сърбинът вече 77 титли в своята кариера и по този показател се изравнява с легендата Джон Макенроу. В историята повече титли имат само Надал (84), Иван Лендъл (94), Роджър Федерер (103) и Джими Конърс (109).

По време на финалния двубой Джокович беше с една класа над своя съперник. Той завърши със 71% вкаран първи сервис, при който спечели 81% от точките (29 от 36). Сърбинът беше безапелационен и на второто си подаване, при който изгуби само три точки. В цялата среща световният №1 даде една единствена точка за пробив на канадеца.

Въпреки че реализира 11 аса, 20-годишният Шаповалов не успя да вземе нещо от мача. Канадецът спечели над 80% от точките на първото си подаване, но втори сервис беше много колеблив, взимайки едва три от общо 17 точки.

Дневник