Областният управител проф. Стефан Желев насрочи първите заседания на новоизбраните местни парламент в десетте общини в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на държавната администрация.

Още вдругиден, на 6 ноември, в сесийна зала влизат новите общински съветници на Никола Козлево и Смядово.

В Никола Козлево местният парламент се събира от 10,00 часа. Той се състои от 13 души, като 8 са от ГЕРБ, 4 от ДПС, 1 от БСП за България.

В Смядово първото заседание на Общинския съвет е насрочено за 13,00 часа. В Смядово съветниците са 13. ГЕРБ е с 10 човека, БСП – с 2-ма, ДПС – с 1.

На 7 ноември се събират съветниците на Хитрино, Венец и Каолиново. Те ще заседават съответно от 11,00 часа, 13,00 часа и 15,00 часа.

В Хитрино в Общинския съвет, който е от 17 души, влязоха представители на две партии. 11 са от местна коалиция ДОСТ (ПП ДОСТ, ПП БЗНС) и 6 от ДПС.

Във Венец общинските съветници също са 17. От тях 12 са представители на ДПС, 3-ма - на ГЕРБ и 2-ма на БСП.

В Каолиново съветниците са 21. Най-много са тези от ДПС – 14. ГЕРБ е с 6 съветници, БСП с 1.

В Каспичан първото заседание на новия Общински съвет е насрочено за 8 ноември от 13,00 часа. В него влизат 13 души от 6 партии. ГЕРБ е с 5 съветника - по 2-ма са от АБВ, ДПС и БСП, по 1 от Обединена социалдемокрация и ВОЛЯ.

В Нови пазар местният парламент се събира за първи път на 8 ноември от 15,00 часа. В Общински съвет влизат 21 човека от пет партии. ДПС е с най-много представители – 7. БСП е с 6, ГЕРБ с 5. 2-ма от съветниците са от местна коалиция Ние, Гражданите (ПП АБВ, ПП Обединена социалдемокрация), 1 е от Демократична България - обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение).

На 11 ноември от 10,00 часа за първи път се събират новите общински съветници в Шумен. В същия ден от 13,00 заседават парламентаристите във Велики Преслав, а от 15,00 часа тези от Върбица.

Представители на седем партии и коалиции има в Общинския съвет на Шумен за  следващите четири години. В местния парламент, който се състои от 41 души, влизат 14 представители на ГЕРБ, 10 на БСП, 6 на местна коалиция ДБГ (БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ), 5 на Движение за права и свободи, по 2-ма на Български социалдемократи, ВМРО и Демократична България.

Във Велики Преслав 17 съветници ще нищят проблемите на общината. 6 са от ГЕРБ, 4 от БСП, 4 от ДПС, 2 от Алтернатива на гражданите, 1 от БЗНС.

Във Върбица Общинският съвет се състои от 17 души. 13 от тях са от ДПС, 3-ма от ГЕРБ, 1 от БСП.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), областните управители насрочват датите за първите заседания за конституирането на  избраните на местни избори общински съвети.

На първите си сесии общинските съветници, кметовете на общини и кметовете на кметства полагат клетва. Провежда се и избор на председатели общинските съвети, които ще работят през следващите четири години.  

ШУМ.БГ