След едногодишна пауза Рафаел Надал отново е №1 в световната ранглиста в мъжкия тенис. За последно испанецът оглавяваше класацията на АТП преди точно 12 месеца (4 ноември 2018 г.), когато започна своята 196-а седмица като водач.

"Много съм щастлив от моя сезон, началото беше тежко, но след това намерих моя ритъм и играх на високо ниво, за да съм в сегашната си позиция. Много съм горд", каза Надал, който спечели четири титли дотук – мастърсите в Рим и Канада, "Ролан Гарос" и US Open.

Той започва своя осми период като №1 в света и изравнява по този показател Иван Лендъл. Пред Надал са единствено Джими Конърс (9), Пийт Сампрас (11) и Джон Макенроу (14).

При последното обновяване на ранглистата досегашният №1 Новак Джокович губи 1600 точки и по този начин сдава лидерството. Надал вече е с 9585 точки, докато сърбинът, който триумфира с пета титла на "Мастърс" турнира в Париж има 8945 точки.

Трети остава Роджър Федерер (6190), следван от Даниил Медведев (5705) и Доминик Тийм (5025). С едно място се изкачва Стефанос Циципас, който вече е шести и разменя позиции с Александър Зверев. Осми в ранглистата е Матео Беретини, следван от Роберто Баутиста Агут и Гаел Монфис, който се завръща в топ 10. Французинът прави скок с три позиции.

Най-голям прогрес бележи Денис Шаповалов, който игра финал в Париж и се изкачва с 13 места до №15.

Григор Димитров вече е №20 след силното си представяне в края на сезона. Българинът печели седем позиции и има 1747 точки.

Битката за №1 в края на сезона

Въпреки изкачването си на върха Надал не е сигурен, че ще завърши годината като №1. В годишната ранглиста той има 9585 точки при 8945 за Джокович. Тепърва предстои финалния "Мастърс" в Лондон, който може да обърне класирането.

Участието на испанеца в английската столица все още не е сигурно, заради контузията, която го спря за финала в Париж. Надал ще се подложи на преглед с ядрено-магнитен резонанс, за да разбере колко сериозна е травмата му.

Испанецът, който е и вторият най-възрастен №1 в историята, може да завърши за пети път годината като водач в ранглистата след 2008, 2010, 2013 и 2017 г.

Дори и Надал да не участва на финалния "Мастърс", това няма да донесе автоматично първото място на Джокович. Сърбинът ще трябва да спечели поне две победи в групата си и да стигне до финала на турнира, за да оглави годишната ранглиста.

В случай обаче, че Надал спечели поне два мача, то сърбинът ще трябва да спечели турнира, за да бъде №1.

Дневник