Само 8% от германците искат Берлинската стена да не беше падала и Германия и Европа да не се бяха обединявали. Това показва проучване на института „Форза“, направено послучай 30-годишнината от падането на Берлинската стена, което ще бъде отбелязано на 9  ноември.

92% от германците се радват, че Стената вече я няма.

На 9 ноември преди 30 години след продължили с месеци демонстрации берлинчани успяват да предизвикат събарянето й. Повод за това става една пресконференция на говорителя на Политбюро Гюнтер Шабовски. През целия ден Централният комитет на партията заседава и обсъжда новия курс, който трябва да поемат социалистите, за да се задържат на власт въпреки огромните финансови проблеми, които изпитва ГДР и оттеглящата се подкрепа от СССР.

Самата пресконференция също е новост – за първи път Политбюро кани над 200 чуждестранни кореспонденти. Един от тях задава и оказалия се съдбовен въпрос – кога ГДР ще позволи на гражданите си да пътуват свободно на Запад. Шабовски поглежда към листче, на което си е направил бележки и объркан произнася: „Веднага.“

Пресконференцията се предава пряко по телевизията и стотици хиляди берлинчани излизат на улицата и тръгват към стената с викове:

    „Стената трябва да падне“.

През същата тази нощ това се и случва. Бележката на Шабовски се смята за загубена, но историци я откриват през 2015 г. Тя е собственост на Музея на историята в Бон, но за годишнината тази седмица може да бъде видяна в Берлин.

През цялата седмица в германската столица ще има различни събития, които ще отбележат 30 години от падането на Стената, разделяла над половин век Германия и цяла Европа.

Неотдавна пък медии като "Хадлесблат" и др. публикуваха изследване на центъра "Пю", че България, Украйна и Русия са единствените държави в Европа, където повечето хора са недоволни от промените в последните 30 години.

Вълната от оптимизъм, обхванала страните в Източна Европа при падането на комунистическите режими, отдавна е в миналото, сочат резултатите от изследването, пише "Своодна Европа". Въпреки това днес мнозинството хора от бившия Източен блок не съжаляват за промените и смятат, че те са променили живота им към добро.

Наред с Украйна и Русия, България е изключение от тази тенденция. 57% от анкетираните българи са отговорили, че икономическата ситуация в страната е по-лоша сега, отколкото по времето на комунизма. 24% са на обратното мнение, а 11% смятат, че условията са същите. 

В повечето източноевропейски страни - напротив - над 70% от анкетираните определят многопартийната политическа система като нещо положително, като най-висок е този дял в Полша и в бившата Германска демократична република (ГДР) – 85%

Клуб Z