Взимането на заем е рискова стъпка, която и не трябва да се приема лековерно. Има 5 основни неща, на които е необходимо да обърнете внимание, за да знаете, че решението ви е правилно.

Днес мнозина се доверяват на фирмите за бързи кредити, за да решат спешните проблеми, да платят за скъпо лечение или да си купят нещо скъпо.

1. Имате ли нужда от кредит
Най-определящата причина да пристъпите към взимане на кредит, е да знаете за какво точно ще харчите парите. Взимането на заем е голяма финансова стъпка и може да както да ви помогне, така и да ви навреди.

По-голямата част от хората, кандидатствали за кредит от финансова институция, е за покриване на сметки или спешни случаи. Вземането на пари за плащане на лечение, наводнено мазе или повреден автомобил никога не е добра идея, затова винаги препоръчваме да отделяте по малко за спешни случаи.

Тъй като на мнозина им е невъзможно да отделят спестявания за спешни случаи, напълно реално е такъв кредит да е необходимост. Така че, ако трябва да заемате пари за спешни случаи, не забравяйте да наблегнете на останалите четири стъпки по-долу.

Ако причината, заради която се нуждаете от парите, не е точно спешна ситуация и можете да изчакате известно време, по-добре го направете.

2. Колко голям кредит можете да си позволите да вземете
Сега, когато сте определили защо имате нужда от парите и че получаването на кредита е във ваш интерес, ще трябва да помислите реално колко можете да си позволите да плащате за кредит.

Само защото можете да покриете месечното плащане, не означава, че всъщност можете да си позволите заема. Първата стъпка тук е да пренебрегнете за момент ГПР на кредита. Това е основното, с което кредитора ще се опита да ви спечели. И с право - това е стандартен начин за сравняване на заеми бързо и лесно.

Но това, което е още по-критично от ГПР, са разходите, които ще платите при погасяване на кредита. Това е сумата, която заемате плюс лихвата, която ще платите във времето на изплащане на заема. Достатъчно е да умножите сумата на вноските по броя им. Прибавете и таксите, които трябва да платите при разглеждане на документи, усвояване на кредита или предсрочното му погасяване. Често ГПР-то не ви дава реална информация.

3. Вашият кредитен рейтинг (и кредитна история)
Сега, когато знаете какво наистина можете да си позволите да вземете  като кредит и да изплатите, е време да разберете дали кредитния ви рейтинг е подходящ, за да ви се отпусне кредит.

Това е първата проверка, която се прави за всеки кандидат за кредит в кредитна институция или банка.

4. Точните условия на заема, включително ГПР и всички (скрити) такси
Преди да подпишете документите за вашия нов заем, питайте за условията на заема. Научете какъв е годишния процент (ГПР) и общите разходи, които ще платите за заема, както и всички такси, които ще имате или бихте могли да платите в целия заем.

Ето някои от типичните такси или скрити разходи, които не винаги се обсъждат открито (или се показват), когато получавате кредит:

Такса обработка на документите

Това е обичайно за  бързите кредити, особено при кандидатстване за онлайн потребителски кредит.

Такса за предсрочно изплащане

Това е такса, която кредиторът ще ви начисли, ако изплатите заема си преди последната дата. Това е незаконно, тъй като Законът за потребителските кредити казва, че при предсрочно погасяване трябва да се приспаднат лихвите за предстоящ период. Това е право на всеки кредитополучател и не трябва да се санкционира. Много от фирмите, обаче, са го включили в общите условия като клауза по договора и таксата се оказва законна.

Такса за просрочие

Повечето фирми ще ви начислят зверска такса, ако извършите плащането си дори с един ден закъснение. Понякога тя е дори по-голяма от самата вноска..
Задължително е да прочетете цялата документация, касаеща кредита, за да сте сигурни, че разбирате с какво се задължавате. Заемът е договорно задължение и нарушавайки този договор, ще търпите финансови санкции.

5. Всичките ви възможности за заем, включително къде да вземете заема

Най-евтиният кредит е от банка, но там нещата стават доста бавно и тромаво. Искат невероятно много документи. Фирмите за бързи кредити отпускат по-скъпи заеми, но пък можете да разполагат с парите до час след кандидатстването.