Графити рисунка на Банкси, която в продължение на няколко месеца бе скрита от строителни скелета, ще бъде отново открита официално в понеделник в сърцето на Нотинг Хил в Лондон, разказва "Ройтерс".

Творбата, известна под различни имена като например "Художникът на графити", "Живописецът" или просто "Валескес" - показва художник с палитра и статив, който рисува на стената "Банкси" с големи червени букви.

Рисунката, която се появява на ъгъла на "Аклам" и "Портобело Роуд" през 2008 г., бе покрита, след като в сградата започнаха строителни преустройства с цел създаване на луксозни апартаменти.

Саймън Лайонс, изпълнителени директор на строителната компания, която е купила имота и прави ремонта, коментира, че рисунката е страхотно допълнение за сградата, както и за квартала Нотинг Хил.

Той твърди, че творбата на Банкси е била една от причините да купи сградата, тъй като тя й придава допълнителна стойност.
Първоначално плановете на фирмата са били да преместят стенописа, но след това решили, че ще е прекалено рисковано, затова са го оставили на оригиналното му място. Покрили са го със стъкло и му поставили осветление.

Луксозните апартаменти в сградата са на цена от минимум 950 хил. паунда за едностайно жилище, допълва Лайонс. "Дали би ми харесало Банкси да дойде и да изрисува сградата, в която живея? Вероятно не", допълва той.

Дневник