В Япония, страна известна с допълнителните часове труд, местният филиал на "Майкрософт" (Microsoft) неотдавна направи експеримент с обратен знак: да се работи по-малко време. И заключението бе, че работната седмица от четири дни е увеличила производителността на служителите на компанията, информира АФП.

През август "Майкрософт Япония" затваряше офисите си всеки петък, предоставяйки допълнителен почивен ден през седмицата на своите 2300 местни служители.

Компанията ограничи и работните срещи до 30 минути и максимум петима участници. Насърчи онлайн контактите пред физическите срещи и размяната на писма.

Резултатът: производителността на служител е нараснала с 39.9 на сто през август спрямо същия месец година по-рано, потреблението на електроенергия е спаднало с 23.1 на сто, а използваната хартия - с 58.7 на сто.

Служителите искат да имат различни модели на труд, подчертава компанията. Тя предвижда да приложи подобна програма тази зима, но без да дава специален отпуск: те ще трябва да използват наличните си дни.

Този опит се провежда на фона на усилията на японското правителство да наложи по-гъвкави модели на труд като работата от вкъщи, работа при частична заетост и предварително обявени графици, за да се избегнат пиковете часове в транспорта.

Подобни инициативи целят да се сложи край на явлението "кароши" (смърт от преработване) и да се насърчи раждаемостта, която бележи спад в страната. При все това прилагането им от местните компании засега е ограничено, отбелязва АФП. /БТА

Дневник