Полша е нарушила правото на Европейския съюз, като през 2017 г. е понижила възрастта за пенсиониране за съдиите и е въвела различна възраст за пенсиониране за мъжете и жените в професията, се посочва в решение на Съда на ЕС, цитирано от "Ройтерс".

Това е нов удар по националисткото правителство на страната в продължаващата от дълго време битка с Европейската комисия, според която Варшава нарушава върховенството на закона, като подкопава независимостта на съдилищата.

Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" прие през 2017 г. закон, който понижаваше възрастта за пенсиониране на съдиите в обикновените съдилища и на прокурорите, както и възрастта за пенсиониране на съдиите във Върховния съд, до 60 години за жените и 65 за мъжете от предишните 67 за двата пола.

Тя освен това даде на правосъдния министър, политик от управляващата партия, правото да удължава периода на активна служба на съдиите в обикновени съдилища след новата възраст за пенсиониране.

Според еврокомисията тези правила противоречат на правото на Европейския съюз и затова тя сезира Съда на ЕС.

"(Полша) не спази задълженията си по силата на правото на ЕС, на първо място, като определи различна възраст за пенсиониране за мъже и жени, които са съдии или прокурори в Полша и, на второ място, като понижи възрастта за пенсиониране на съдии в обикновени съдилища, давайки в същото време на министъра на правосъдието правото да удължава периода на активна служба на тези съдии", се посочва в решението.

Дневник