По-голямата сестра на убития наскоро лидер на "Ислямска държава" е била заловена вчера в Северозападна Сирия при акция на турски военни. Това съобщи тази нощ високопоставен турски представител, цитиран от АП и агенция "Ройтерс".

По думите му 65-годишната Расмия Ауад и била задържана във фургон, където живеела със семейството си, в края град Азаз. Районът понастоящем се контролира от Турция.

Сестрата на Абу Бакр ал Багдади е била със своя съпруг, своята снаха и пет деца. Възрастните са подложени на разпит, каза източникът, пожелал анонимност. Той изрази надежда, че ще бъде събрана ценна вътрешна информация за "Ислямска държава".

Багдади се самоуби, след като бе останал без изход при акция на силите на САЩ в съседната провинция Идлиб. Той има няколко братя и сестри, като не се знае кои от тях са още живи, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Не мисля, че тя ще е запозната с планове за скорошни атаки, но може да знае какви са маршрутите за трафик на хора. Може да знае на кои мрежи се е доверявал Багдади, на кои хора е вярвал, кои мрежи в Ирак са съдействали за пътуванията ѝ със семейството", коментира пред Би Би Си експертът по тероризма Майк Прижънт.

Дневник