Новото румънско центристко правителство ще предложи евродепутата Зигфрид Мурешан за еврокомисар, заявиха официални представители от управляващата Национално-либерална партия, предаде "Ройтерс".

"Писмо до Брюксел ще бъде изпратено по-късно днес или в сряда", каза високопоставен служител, запознат с процеса. Друг коментира пред "Ройтерс": "Бе решено, че Мурешан е румънското предложение".

Вчера новото правителство на малцинството спечели вот на доверие в парламента, което отключи процеса по номиниране на нов кандидат за еврокомисар на страната. Новата Европейска комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но политическите промени в Букурещ попречиха на номинирането на нов кандидат, което отложи срока за началото на декември. Предишното правителство на Виорика Дънчила беше свалено с вот на недоверие през октомври.

Всъщност Мурешан ще бъде петата номинация на Румъния. Четвъртият й опит се провали, след като Европейската комисия обяви, че румънският премиер в оставка няма право да номинира бившия евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар без одобрението на президента Клаус Йоханис.

През септември президентът съобщи, че Дънчила не се е консултирала с него и за първата номинация на страната за еврокомисар, която беше отхвърлена. Рована Плумб беше одобрена от бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лийен за комисар по транспорта, но беше спряна от парламентарната комисия по правни въпроси заради потенциален конфликт на интереси.

Други неуспешни номинации са бившият евродепутат Дан Ника и държавният секретар по европейските въпроси Габриела Чиот. Нито един от тях не беше приет от Фон дер Лайен.

Гласуването на пълния състав на Еврокомисията в Европейския парламент е насрочено за 27 ноември. Други проблемни кандидати за комисари бяха отхвърлената от ЕП французойка Силви Гулар, която беше заменена от Тиери Бретон, както и неодобреният кандидат на Унгария Ласло Трочани, заменен от Оливер Вархели.

Дневник