Следващата година Италия ще стане първата страна в света, въвела задължително изучаване в училищата на климатичните промени и устойчивото развитие, обяви министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти, цитиран от "Ройтерс".

Фиорамонти, от антисистемното Движение "Пет звезди", е най-откритият поддръжник на зелените политики в правителството и бе критикуван от опозицията през септември, че насърчава учениците да пропускат часове, за да участват в климатични протести.

В интервю за "Ройтерс" той коментира, че от началото на следващата учебна година през септември във всички държавни училища ще има 33 часа годишно, почти един час на учебна седмица, посветени на въпроси, свързани с климатичните промени.

Много традиционни предмети, като география, математика и физика, също ще бъдат изучавани от перспективата на устойчивото развитие, обясни министърът, който е бивш преподавател по икономика в Университета на Претория.

"Цялото министерство се променя, за да станат устойчивостта и климатът център на образователния модел", допълни Фиорамонти, като подчерта, че иска да направи италианската образователна система първата, която поставя околната среда и обществото в сърцето на всичко, изучавано в училище.

Фиорамонти, 42-годишен автор на няколко книги, в които твърди, че брутният вътрешен продукт не трябва да се използва за основна мярка на икономическия успех на страните, бе мишена на дясната опозиция, откакто стана министър в правителството а "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия преди два месеца.

Неговите предложения за нови данъци за самолетните билети, пластмасата и храните, съдържащи захар, да се използват за събиране на средства за образование, бяха атакувани от критици, според които италианците и сега плащат твърде много данъци.

Той предизвика гнева на консерваторите, когато предложи разпятията да бъдат премахнати от италианските класни стаи, за да се създаде по-включваща среда за нехристияните.

Въпреки критиките представеният в парламента тази седмица бюджет на правителството за 2020 г. включва данък пластмаса и нов данък за напитките със захар.

Проучвания показват, че 70-80% от италианците подкрепят облагането на захарта и полетите, заяви министърът, добавяйки, че депутати от управляващата коалиция са му казали, че ще внесат поправки в бюджета, за да се въведе предложението му за увеличаване на цените на самолетните билети, преди бюджетът да бъде одобрен до края на годината.

По думите му данъци от този тип са начин хората да бъдат отказани от потребление, което вреди на околната среда или на отделните хора, като в същото време създават ресурс за училища, социални системи и намаляване на данъка върху доходите.

Дневник