Когато някой ми каже, че в България не се инвестира в производство, че няма инвестиции, едно от местата, където искам да го доведа е тук в "Алкомет". И няма нужда да обяснявам, а само да му покажа.

Това каза заместник министър-председателят на България Томислав Дончев днес в завода на "Алкомет" АД. Поводите за посещението му бяха два - Деня на металурга 5 ноември и отбелязването на 20 години от приватизацията на компанията.

"Аз всяка година съм тук и всеки път виждам нещо ново. Сега това е поредното ново съоръжение, част от развитието на този чудесен комплекс. Днес имаме съчетание от различни поводи – 20 години устойчиво развитие на "Алкомет". Това е специална възраст, която предполага младост, дързост и в същото време натрупан опит. Другият хубав повод е Денят на металурга. Това е един от най-важните и значими дялове на българската икономика", заяви Томислав Дончев.

Поздравления отправиха генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров и Росица Антонова, временно изпълняващ длъжността кмет на община Шумен. Сред гостите бяха представители на местната и на централната власт, партньори и приятели на фирмата.

"През тези 20 години се изправихме пред много предизвикателства, оцеляхме и сега гледаме в бъдещето. С развитието на интернет и технологиите през последните 10 години сега сме в света на роботите, изкуствения интелект и иновативни технологии, които даже е трудно да се произнесат. Бъдещите производствени ръководители ще контролират роботи, вместо да инструктират работници, предстои навлизането на  много промени в нашата сфера. В "Алкомет" ние сме готови да посрещнем тези предизвикателства, най-вече благодарение на нашия екип, който има основна заслуга за нашия успех", заяви членът на Надзорния и съсобственик на "Алкомет" Фикрет Кузуджу. 

95% от продукцията на "Алкомет" АД се изнася главно в Европа и Съединените щати. Компанията инвестира в най-съвременни производствени технологии, като през тази година приключва поредният инвестиционен проект, с който ще се удвои капацитетът и ще се разширят производствените мощности с допълнителни 13 000 кв. м.

Във валцовото производство се предвижда пускане в експлоатация на ново поколение студено валцов стан с максимална ширина на лентата 2200 мм, линия за непрекъснато леене, съоръжения за термо и допълнителна обработка.

ШУМ.БГ