Българската социалистическа партия внася в Административния съд искане за касиране на изборите за кмет на община Шумен. Това означава, че победителят в балотажа Любомир Христов е възможно и да не положи клетва на насрочената за понеделник сесия на местния парламент.

Причина за жалбата на социалистите са констатираните от тях множество нарушения на Изборния кодекс и най-вече неправилното отчитане на гласовете от страна на секционните избирателни комисии. Фрапантни нарушения имало и при изготвянето на протоколите, съобщиха на пресконференция днес общинският лидер на партията Веселин Пенчев и кандидатът за кмет Венцислав Венков.

Припомняме, че на балотажа в неделя Любомир Христов получи със 77 гласа повече от Венцислав Венков.

"Разликата е нищожна, а пороците са много. Искането ни е  за повторно преброяване на бюлетините и за касиране на изборите", каза Пенчев.

Според него секционните избирателни комисии не са спазвали методическите указания на ЦИК за броене и отчитане на гласовете. "Действителни бюлетини за нашия кандидат са били отчитани като недействителни и обратното - недействителни бюлетини са отчитани за действителни за другия кандидат", каза още Веселин Пенчев. Също така имало много протоколи, които са изпращани в Общинската избирателна комисия с подписи само на първите страници, но без подписи на членовете на страницата с резултата. По този начин, според Веселин Пенчев, тримата членове, които отиват в ОИК е можело да напишат каквото си решат. 

"В изборния ден подадохме и редица жалби за купуване на гласове, с участието на ромски босове, които пред очите на полицията цял ден возиха хора с автомобилите си, но така и не се намери воля този процес да бъде пресечен", каза Пенчев и уточни, че по всички жалби има откази за образуване на досъдебни производства.

"Обжалването спира изпълнението на решението на ОИК и кметът не може да положи клетва. Има избран временно изпълняващ длъжността кмет и ние не мислим, че ще създадем някакви затруднения в управлението на общината. Г-жа Росица Антонова има достатъчно капацитет да се справи", заяви Пенчев.

БСП засега не признава резултата за избора на кмет на Шумен, но признава този за общински съветници. Социалистите ще признаят кметския избор, само когато бъдат преброени наново бюлетините от съда.

ШУМ.БГ