До 2021 година Ирландия ще наложи "данък лате" на чашките за кафе за еднократна употреба в опит да промени навиците на потребителите и да намали изхвърлянето на пластмасови отпадъци, предаде агенция "Ройтерс". Дъблин започна по-активна политика за намаляване на въздействието на икономиката върху околната среда, след като през 2018-а за трета поредна година превиши определеното допустимо ниво на парникови газове.

Правителството се надява предложеният налог от 0.25 евро на чашка да стимулира любителите на кафето да носят със себе си чаши за многократна употреба, за които вече могат да се ползват отстъпки в някои кафенета.

Това е само една от поредица нови или повишени такси, които трябва да насърчат по-устойчиви навици. В супермаркетите, например, бе вдигната до 0.25 евро цената за средноголемите найлонови торбички. Ирландия за първи път въведе данък върху пластмасовите торбички през 2002 година.

В момента страната с 4.9 милиона души население използва до 200 милиона чашки за еднократна употреба годишно, установи миналата година доклад, финансиран от правителството.

Съседна Великобритания устоя на призивите на активисти и депутати за подобна такса миналата година, предпочитайки вместо това да намали използването на еднократни чашки чрез доброволни мерки. Чаша кафе в Ирландия може да струва около 3 евро.

Чашките, направени от биоразградими материали, също ще се облагат, тъй като липсва инфраструктура за рециклиране на опаковки, които са били в контакт с храна и напитки.

След 2022 година правителството ще разработи и втора фаза на разпоредбите, която ще бъде насочена към кутиите за храна за вкъщи, а третият етап ще обхване опаковките на хранителните продукти в магазините на дребно.

БТА/Дневник