Водата от 9 обществени чешми е била с отклонения от здравните норми, съобщи Регионалната здравна инспекция. Данните са за октомври, а проби са изследване са взети от  15 местни водоизточници.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата до к-с „Кьошковете”, кв. „Дивдядово“ на ул. „Поройна”, комплекс „Бохеми” на ул. „Изворна”, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия), чешма, кв. „Боян Българанов“, м-т „Бабешки мост“ и чешма „Баба Конда“ в с. Салманово между ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Милан Борисов“.

Водата от чешма „Баба Пикла“ в с. Салманово на ул. „Христо Ботев “ е с отклонения по микробиологични показатели и с наднормено съдържание на нитрати. Измерената стойност за нитрати е 64 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

С високо съдържание на нитрати е и водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” в гр. Шумен и от чешма „Али чобан” в гр. Нови пазар. Измерените стойности за нитрати са съответно 56 мг/л и 52 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

ШУМ.БГ