Първият в досегашната история на наградите "Оскар" филм от Нигерия, кандидатствал в категорията най-добър международен игрален филм, е бил дисквалифициран от организаторите, което предизвика критика от страна на неговия режисьор, писа Би Би Си.

Филмите в категорията, известна досега като най-добър чуждоезичен филм, трябва да имат преобладаващ диалог на език, различен от английски.

Въпреки това 95-минутният филм "Лъвско сърце" (Lionheart) в голямата си част е на английски. Има 11-минутна част на езика игбо.

Режисьорката Женевив Еннажи заяви, че филмът показва начина, по който нигерийците комуникират.

В "Туитър" се появи и коментар от името на американската режисьорка Ава Дюверней, която критикува решението на Академията, тъй като английският е официалният език на Нигерия. "Забранявате на тази страна въобще да се състезава за "Оскар" на официалния си език ли", пита тя. Дювернай е първата чернокожа жена, режисирала игрален екшън филм с бюджет за над 100 млн. долара през 2016 г..

Еннажи, която е режисьор на дисквалифицирания "Лъвско сърце", допълни нейния коментар с обяснението, че английският е като мост между над петстотинте езика, които се говорят в тази страна. В друг свой туит тя каза още: "Не сме избирали кой да ни колонизира."

Английският продължава да е официален език в Нигерия, тъй като страната е британска колония в продължение на близо век до обявяването на независимостта й през 1960 г.

Филмът "Лъвско сърце", който се излъчва по "Нетфликс", разказва за нигерийка, която се опитва да спаси компанията на баща си в общество, доминирано от мъже.

Дневник