15 минути ходене на ден могат да увеличат световната икономика със 100 млрд. долара годишно. Това показва анализ от компанията за здравно осигуряване Vitality и института RAND.

Причината е, че дори това леко физическо упражнение би увеличило продуктивността и очакваната продължителност на живота на хората. Икономическият тласък ще дойде от по-ниската смъртност и последвалия от нея по-дълъг принос към икономиката от всеки служител, както и от по-малкото болнични, твърдят авторите, цитирани от фондация "Томсън-Ройтерс".

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва всички пълнолетни да правят поне 150 минути умерено тежки упражнения седмично или 75 минути тежки тренировки. Проучването на RAND/Vitality, което е използвало данни за 120 хил. души в седем държави и е пресметнало евентуалните икономически ползи за целия свят, базирайки се на този модел.

Според него 40-годишните, които не са физически активни, могат да увеличат продължителността на живота си с 3.2 години само с 20 минути тичане дневно.

Дневник