Най-силната дисциплина на Ивет Лалова - спринтът на 200 м, отпадна от основната програма на Диамантената лига и няма да бъде включена във финалния турнир. Общо осем дисциплини за жени и мъже са засегнати при определяне на графика за следващия сезон.

Целта на международната федерация (IAAF) е продуктът да се развие и да се вмести в 90-минутно телевизионно излъчване.

Организацията е направила изследване, за да реши как да подходи. В резултат са ограничени още състезанията по троен скок, 3000 м стийпълчейз и хвърлянето на диск, за които проучването е показало, че са най-малко популярни. Случаят със спринта на 200 м е по-различен, като там решението е взето заради това, че годината е олимпийска и вниманието е насочено към късия спринт на 100 м.

Трите най-привлекателни дисциплини са спринтът на 100 м, скокът на дължина и скокът на височина. Те са в основата и са включени в програмата на всички турнири за следващия сезон.

През 2020 г. Диамантената лига ще включва 14 турнира и финали в Цюрих.

"След задълбочен преглед на графика за 90-минутно телевизионно излъчване на Диамантената лига спринтът на 200 м и 3000 м стийпълчейз ще бъдат включени в десет турнира (пет при мъжете и пет при жените)", се казва в съобщението на IAAF. Тройният скок и хвърлянето на чук ще имат само по едно състезание за жени и по едно за мъже. Никоя от тези дисциплини обаче няма да бъде част от финалите в Цюрих.

"Нашата цел е да създадем по-бърза и по-вълнуваща глобална лига, която ще бъде витрината на нашия спорт. Лига, която телевизионните оператори искат да покажат, а запалянковците искат да гледат. Ние все пак разбираме разочарованието на спортистите от онези дисциплини, които не са част от сезон 2020 на Диамантената лига", каза президентът на IAAF Себастиан Коу.

Тази година Лалова участва в две бягания на 200 м в Диамантената лига. На световното в Доха българката се класира за финала в дисциплината, като стана седма.

Дневник