Неймар е пред трансфер в "Реал" и "Реал" може да отмъкне Неймар под носа на "Барселона", това бяха част от основните теми в испанския печат през лятото, когато бразилската суперзвезда беше пред завръщане в Ла Лига. Само няколко месеца по-късно в "Реал" отново се говори за бразилец, но за друг – "новият Неймар".

Името му е Родриго Силва де Гоиш и в сряда вечер влезе в историята на клуба си. Бразилският нападател вкара хеттрик срещу "Галатасарай" на едва 18 години и 301 дни, превръщайки се във втория най-млад играч с подобно постижение в Шампионската лига след легендата Раул (18 години и 113 дни).

Родриго пристигна в Мадрид през лятото, като "Реал" го купи от "Сантос" срещу 45 милиона евро. Въпреки внушителната сума за тийнейджър трансферът остана на заден план, след като по това време "Реал" привлече Еден Азар, както и сензацията от Бундеслигата.

Това помогна на Родриго да се концентрира върху своите изяви и в момента ситуацията се отплаща на младия нападател. В последните си шест мача за "Реал" той има пет гола и една асистенция и логично привлече вниманието.

По стъпките на Неймар

От "Сантос" до Испания – пътят на Родриго поразително прилича на този, който извървя неговият сънародник Неймар преди няколко години. И двамата се оформиха в тима от щата Сао Пауло и рано привлякоха вниманието към себе си.

Голямата разлика между тях обаче идва от факта, че Родриго прави скока в клуб от калибъра на "Реал" на много по-ранна възраст. Неймар подписа с "Барселона" през 2013 г., когато беше на 21 г. и със солиден опит в мъжкия футбол зад гърба си, извеждайки "Сантос" до три титли и още няколко трофея.

"Качествата, които притежава, са страхотни. Родриго е бърз, отличава се с добър контрол на топката и е типично крило. Има и неща, върху които да работи, но да не забравяме, че Неймар също не беше завършен играч, когато дойде в Испания", казва един от водещите анализатори на испанския футбол Сид Лоу.


Още когато е на 15 години, Родриго обяснява, че Неймар е неговият идол и мечтае да последва стъпките на своя по-голям сънародник. "Възхищавам се на неговите качества, ще се радвам един ден да се доближа до тях. Имитирам движенията му, начина на дриблиране".

По ирония на съдбата двамата можеха да се озоват в един отбор през лятото, когато Неймар беше свързван с трансфер в "Реал". Помага ли обаче настоящето развитие на Родриго.

"Категорично това е в негов интерес, тъй като, ако Неймар беше преминал в "Реал", можеше и да няма място за него. Освен това той щеше да бъде в сянката на своя сънародник, а сега получава шансове, от които се възползва", добавя Лоу.

Играч за бъдещето

Едва на 18 години, Родриго е разглеждан като футболист, около когото "Реал" може да бъде изграждан в бъдеще. В сезон, който е считан за мнозина от преходен и в който централната роля трябва да пада върху Еден Азар, напоследък Родриго привлича повече внимание.

През миналия сезон "Реал" изпитваше големи проблеми след напускането на Кристиано Роналдо, като така и не намери своя лидер.

"Той е само на 18 години и вече виждаме невероятни неща от него. Родриго е играч от най-високо ниво, но това е само началото. Вярвам, че тепърва ще виждаме постоянство и още силни игри от него. Трябва да останем спокойни и да не го натоварваме с прекалени очаквания", каза треньорът на "Реал" Зинедин Зидан за новата си звезда.

Френският треньор дори си пожела новата бразилска звезда да направи кариера като една от емблемите на клуба Емилио Бутрагеньо.

Дневник