Две от големите имена в историята на българския волейбол Борис Гюдеров и Васил Симов ще бъдат приети в Международната волейболна зала на славата (IVHF), съобщи българската федерация. Церемонията ще се състои на 9 ноември в град Холиоук, щата Масачузетс (САЩ).

Освен легендарните българи част от залата на славата ще станат Йозеф Тесарж (Чехия), кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко де Мело.

Общо 194 души са предложени за номинация в категориите играчи, треньори, организатори и лидери. Гюдеров получава получава посмъртно признание в категория "Играчи", а Симов единствен е избран в категория "Треньори".

До момента единственият българин в Залата на славата е Димитър Златанов, получил признанието през 2007 г.

Гюдеров се състезава професионално 21 години, от които 17 е капитан на националния отбор на България. Помага на българския отбор да спечели бронзов медал на световните първенства през 1949 г. и 1952 г.; Избран е в идеалния отбор на световното първенство през 1952 г. и става най-добър нападател през 1956 г.; Играе на пет европейски първенства. Участва и на олимпийските игри през 1964 г.

Васил Симов се състезава за българския национален отбор на четири световни и две европейски първенства; Извежда като треньор женския национален отбор на България до бронзовите медали на олимпиадата в Москва през 1980 г., както и до третото място на европейското първенство през 1979 г. в Париж и до титлата през 1981 г. в София; Като треньор извежда мъжкия национален отбор до бронзовите медали на европейското първенство в Берлин през 1983 г.; Като треньор на ЦСКА печели с жените четири титли, а с мъжете – три.

Дневник