Европейският парламент е настроен "за" отпадането на мониторинга върху България и Румъния, но настоява той да бъде заместен с всеобщ европейски механизъм за върховенството на закона. Това показаха изказвания на депутати в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП днес.

При публикуването на последния мониторингов доклад Европейската комисия обяви, че България е изпълнила критериите за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но че иска да чуе мнението и на Европарламента и Европейския съвет. Това означава, че докато не се постигне сългасието на другите 26 държави-членки на Съвета, механизмът едва ли ще отпадне.

Време е за всеобщ механизъм

"Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде преустановен в тази си форма. Естествено, по-нататъшното наблюдение, което се предвижда в друга форма, ще насърчи България да постигне повече успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност.", каза Роберта Мецола от ЕНП "При всички положения е необходимо да се продължи с усилията".

"Чрез повсеместния механизъм за върховенството на закона ще направим излишни тези два механизма", отбеляза Биргит Зипел от С§Д. Тя припомни, че Шенгенското законодателство не се покрива напълно с МСП, но двете страни изпълняват напълно критериите за него.

"Хубаво би било да превърнем МСП в един постоянен инструмент, който да действа непрекъснато по отношение на всички държави-членки по един партньорски начин", каза Драгош Тудораке от "Обнови Европа". Трябва съвсем ясно да кажем, че всъщност бихме могли да изясним въпроса за присъединяването към Шенген още днес, но аз се надявам, че ще го направим колкото можем по-бързо, каза още той.

Тинеке Стрик от "Зелените – Европейски свободен алианс" припомни, че по време на мониторинга е имало прогрес, а след това връщане назад. "Дали не трябва да извлечем съответните изводи от опита, който събрахме във връзка с МСП, и да преминем към този всеобщ европейски механизъм?", попита тя.

Конкретен проблем

"Бих възразила на определението за постоянен прогрес" по отношение на България, каза Клеър Дейли от "Обединени европейски леви". Тя припомни проблемите с медийната свобода и защитата на журналистите, както и въпросителните около разпределянето на еврофондове за медиите в замяна на некритично отношение към правителството. Дейли коментира още, че при разпределянето на селскостопанските субсидии, средствата отиват у "фермерския елит".

Дейли говори още за проблем, свързан с нейни избиратели от Ирландия и други чужденци, купили апартаменти в България. "Строителят на практика незаконно е искал да измъкне пари от собствениците чрез незаконна употреба на електро- и водоснабдяването и да използва това, за да наложи дневна такса, за да им препродава електричество, да им откаже потребителските права да се обърнат към други доставчици и в крайна сметка, да им откаже достъп до домовете им. Тези хора са били във всеки съд в България, получиха справедливост след много години и много разходи, а той смени името и се премести", разказа тя. "Полицията не помогна, местните политици също. Не смятам, че това би се случило в други държави-членки. Питам комисията, като нов евродепутат, как да помогна на тези хора, защото това е незаконно и няма поправяне на неправдата. Това е пълна срамота."

Позицията на Еврокомисията

"Напредъкът на България по МСП може да се счита за достатъчен, за да се смята, че България е изпълнила поетите си ангажименти. Това означава, че механизмът, бидейки преходен, може да бъде преразгледан, вземайки предвид възможностите, които могат да бъдат предоставени от нов всеобхватен механизъм за върховенството на закона.", каза Уилям Слийт от генералния директорат на Еврокомисията. "Препоръките по МСП не покриват всички области, покриват само това, което е включено в поетите ангажименти при присъединяването на България в ЕС. Например въпросите за медиите не са включени."

Той специално подчерта три важни ангажимента, поети от България: отчетността на главния прокурор; законодателство за изменяне на определени разпоредби, които създават проблеми с независимостта на съдебната система; сътрудничество със Съвета на Европа по рамката за борба срещу корупцията.

"България е изпълнила ангажиментите, които е поела в момента на присъединяване. Това обаче не се разглежда като официалното решение. Сега трябва Комисията да даде възможност на Европейския съвет и ЕП да заявят своята позиция по въпроса и тези становища ще бъдат взети предвид, преди официално да се преустанови действието на МСП за България.", каза още той.

Дневник