Местните данъци са изключително ниски, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия и предупреди кметовете да си преценят каква политика искат да водят на местно ниво. Още миналата година Горанов заяви, че финансовата децентрализация на общините минава през данъците, чиято ниска събираемост е основен проблем.

"Тъкмо в началото на новия мандат трябва да се обясни, че там, където живеят повече хора и се плащат повече данъци, ще има по-добра инфраструктура", заяви Горанов. По думите му по-голямата част от общините предпочитат да се придържат към долната граница на данъците. Той се обърна към кметовете, коментирайки отделни заявки около изборите за възможно намаляване на местните данъци.

"Намаляването на данъците е лесно, но след това да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството за финансиране", каза той и добави, че подобни "приятни за ухото истории" объркват гражданите, оставяйки ги с усещането, че има безплатни неща.

На въпрос за увеличението на пенсиите финансовият министър каза, че то е такова, каквото произвежда пенсионният модел. По думите му изпълнението на бюджета дава основание и тази година да има коледни добавки към ниякои пенсии. Коментирайки бюджета за догодина той посочи, че ще има повече инвестиции в образование не само като икономическа, а и като демографска мярка.

"Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно го осъзнахме", заяви Горанов и добави, че макар и закъсняла, такава инвестиция е добра.

В коментар за връщането на избора на Иван Гешев за главен прокурор от страна на президента Румен Радев той каза, че държавният глава е изпълнил конституционните си функции. По темата за възможността Министерският съвет да бе предложил кандидат за поста, Горанов изрази мнение, че текстът в Конституцията, който дава тази възможност е небалансиран. Според него такова правомощие е ненужно, защото така се изпълнителната власт се намесва в независимата съдебна власт.

"Не го искаме (това право – бел. ред.). Тежи ни", заяви Горанов и попита дали ако кабинетът беше предложил кандидат за главен прокурор, нямаше да има по-големи упреци.

В продължение на критиките към десните, отправени вчера от премиера Бойко Борисов, той заяви, че десницата е разединена и "от времето, когато Костов напусна СДС, те не могат да намерят покой".

"Вместо те да се обединяват и да търсят нови решения, всеки ден виждаме его върху его", смята Горанов. Попитан дали назначаването на опонента за кметския пост в Пловдив Дани Каназирева за областен управител е сделка, той каза, че е възможно преди изборите да е имало подобни консултации, но лично не е участвал в такива. Той на свой ред зададе въпрос дали коалицията между ВМРО, Атака и НФСБ е сделка. "Когато сме ходили на избори 2017 г., ние не сме се разбирали да се подкрепяме с "Обединените патриоти", но това реши избирателят, след което направихме коалиция", каза той.

Дневник