Президентът Румен Радев отказа в четвъртък да подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев – единствения номиниран за главен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича официално на 10 януари 2020 г. Държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици след като Гешев бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против".

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности", каза държавният глава.

Радев на практика атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата ("в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа") и от думите му се разбра, че изборът предизвиква повече съмнения, отколкото доверие, и те трябва да бъдат разсеяни.

Въпросът сега е как ще действа Висшият съдебен съвет (ВСС) и може ли да пренебрегне мотивите на президента. Магистратите в съвета би трябвало да обсъдят върнатия указ и да решат как да действат.

В Закона за съдебната власт не е ясно регламентирано на какъв етап трябва да се върне процедурата във ВСС, нито в какви срокове.

Какви са възможните сценарии

Вариант 1: ВСС да се прегласува отново номинацията на Иван Гешев. Той се смята за най-очакван, защото веднага след като го избра, ВСС даде заявка, че ще направи точно това. А и цялата процедура, позицията на прокурорската колегия и съпътстващи събития бяха демонстрация, че Гешев ще бъде наложен.

Още преди да бъде гласуван, главният прокурор Сотир Цацаров, който го номинира, обяви, че ако е нужно, ще подкрепи и втори път кандидатурата на избраника си. В този случай при достатъчно мнозинство (минимум 17 гласа "за") ВСС може отново да го избере и да изпрати повторно предложение до президента за назначаването му.

Дали обаче нещо не се е променило в настроенията и позициите на висшите магистрати и конфигурацията около Гешев засега не е ясно.

Ако Гешев бъде прегласуван отново, Румен Радев няма право да откаже и трябва да издаде указ за назначаването му - такова е тълкуванието на Конституцията.

Вариант 2: Съдебният съвет ще се съобрази с мотивите на държавния глава и ще открие нова процедура.

Радев подчерта, че очаква реален избор и състезание между повече кандидати. Затова по-логично е ВСС да реши да започне процедурата отначало. Гешев може да бъде номиниран отново, но може да има и други кандидати.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов все още има право и възможност да предложи своя кандидатура, ако процедурата започне от фазата на номинациите. В началото той бе заявил, че няма да прави предложения, но си запази това право, в случай че "процедурата започне да се изкривява".

Президентът Радев посочи в мотивите си и че изпълнителната власт не е издигнала втори кандидат и това е довело до липса на алтернатива.

Сроковете в нова процедура ще зависят от решението на ВСС. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари, но ако няма избран наследник, поста му временно ще заеме Иван Гешев като негов заместник до избирането на нов главен прокурор.

Вариант 3: Той е свързан с първия, но след прегласуване на номинацията на Иван Гешев президентът да поиска от Конституционния съд тълкуване.

То може да е за процедурата и разяснение откъде е трябвало да започне тя (дали от самото начало с номинациите или от фазата на гласуването), след като той е върнал избора с мотиви, или да попита може ли ВСС да му предлага същия кандидат, след като той го е върнал мотивирано.

Според някои наблюдатели президентът не е използвал възможността да пита КС, преди да върне указа, тъкмо за да запази тази възможност за следващ етап.

Очакването беше, че Радев ще използва повече време, преди да реши и да върне указа, но ходът му се чете като свързан с посещението на Венецианската комисия, както и с другите европейски разговори за мониторинга над България и в каква форма ще продължи. Темата е по-голяма и от конкретния кандидат - тя е свързана с цялостната реформа на прокуратурата, без която моделът "Цацаров" ще продължи да бъде възпроизвеждан.

ВСС очаква да получи официално решението на държавния глава и предстои да заложи в дневния си ред обсъждането на въпроса.

Малко вероятна, но принципно възможна хипотеза е Иван Гешев да се оттегли от състезанието.

Дали съветът ще продължи в стил "Гешев на живот и смърт" (каквито коментари имаше в социалните мрежи за избора му), или са настъпили промени и ще продължат с друг сценарий и кандидат, който също да гарантира статуквото, но да изглежда по-приемлив, предстои да се разбере в следващите дни. 

Ина Друмева/Дневник