Григор Димитров ще поведе отбора на България в новия турнир "АТП къп", който ще се проведе за пръв път през 2020 г. Това обяви бившият №3 на пресконференция в София.

"Очаквам с нетърпение да играя в "АТП къп". Ще съм играещ капитан", заяви Димитров. Според него новосъздаденият турнир ще е полезен в началото на годината.

"Радвам се за младите момчета (в отбора) и се надявам това да е добро преживяване за тях", посочи 20-ият в света.

За последно Григор Димитров игра за България през 2015 г., когато участваше в купа "Дейвис". Тогава той взе участие в един мач срещу Люксембург, като записа убедителна победа с 6:1, 6:2, 6:4 срещу Жил Кремер. Това му даде шанс да се класира за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"АТП къп" ще открие сезона догодина, като надпреварата ще се проведе от 3 до 12 януари в три австралийски града - Бризбейн, Пърт и Сидни. Наградният фонд в турнира е 15 милиона долара. В турнира ще се раздават точки за световната ранглиста, като даден играч може да спечели максимум 750 точки. Всеки отбор има право да запише за участие до петима състезатели.

24-те отбора ще бъдат разделени в шест групи по четири, като победителите и двата най-добри втори тима ще се класират за финалите. Всеки сблъсък ще се състои от два мача на сингъл и един на двойки.

На 13 ноември ще бъде съобщен окончателният списък на страните, които ще участват.

Дневник