Американският президент Доналд Тръмп е използвал пари, събрани за благотворителност, в предизборната си кампания. Това постанови нюйорски съд, който нареди на държавния глава да изплати 2 млн. долара на организации с нестопанска цел като наказание за присвоените 2.8 млн. долара, събрани уж в помощ на ветерани.

Тръмп е оставил екипа на предизборната му кампания да управлява фонд за набиране на средства, събрал 2.8 млн. долара по време на първичните избори през 2016 година, постанови съдията. Плащането на обезщетението трябва да бъде направено към група организации с нестопанска цел, тъй като благотворителната фондация "Доналд Дж. Тръмп" вече е закрита, отбелязва "Ройтерс".

В "Туитър" Тръмп заяви, че фондацията му е била "изключително ефективна филантропия" и е направила само "дребни технически нарушения".

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс посочи в изявление, че президентът е признал "личната злоупотреба със средства" и се е съгласил да съобщи, ако реши да създаде нова благотворителна организация. Сключените споразумения предвиждат също така задължително обучение за трите деца на Тръмп, които са били директори на фондацията.

Заповедта на нюйюркския съд е окончателното решение по дело, започнато през 2018 г. от прокуратурата на Ню Йорк срещу Тръмп и три от децата му - Доналд младши, Иванка и Ерик - за използване на благотворителни активи за изплащане на юридически задължения, промотиране на хотелите "Тръмп" и лични покупки. Обвинението откри "широка незаконна политическа координация" между кампанията на президента и благотворителната му организация, включително използването на 2.8 млн. долара, дарени в полза на ветерани, за целите на кампанията.

В миналото Тръмп сам се е хвалил как е успял да избегне пет пъти повиквателни за армията. По адрес на покойния сенатор Джон Маккейн, който бе прекарал пет години в затвор във Виетнам, заяви, че е станал военен герой, само защото бил заловен, а Тръмп лично предпочитал хора, които не ги залавяли.

Дневник