Пожари са довели до смъртта на половината коали, живеещи в резерват в Нов Южен Уелс. Сезонът на пожарите започна по-рано тази година и вече унищожи две трети от хабитата на животните в природния резерват около езерото Инес, пише агенция "Ройтерс". Около 350 животни от живеещите там 500 или 600 са загинали, съобщиха от Австралийското общество за опазване на коалите.

Спасените се намират в болницата за коали в Порт Макуари. "Търсим сигнали за болка – скърцане със зъби, стрес – и просто действаме ден за ден", казва Аманда Гордън от болницата.

Да се направи оценка на това колко са пострадали животните ще отнеме поне десет дни. Изчисленията за това колко точно коали има в Австралия варират – според някои те са 50 хил., според други са над 100 хил. Животните живеят главно в евкалиптовите гори в източните провинции, като спят до 18 часа дневно.

По-топлото време, предизвиквано от климатичните промени, вероятно ще влоши условията им на живот. Обезлесяването ограничи районите, в които те могат да живеят, сочи Джеймс Тримей от Съвета за опазване на природата на Нов Южен Уелс. "Ако намаляването на броя им продължи със същите темпове, както в последните 20-30 години, дивите коали ще изчезнат до средата на века."

Дневник