Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етичните качества на кандидатите и техният избор са изцяло от правомощията на Висшия съдебен съвет. (ВСС) Негова е и отговорността пред обществото, така че в България всеки трябва да започне да си носи своята отговорност." Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в родното си село Славяново в коментар за вчерашния му отказ да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

"Нека не спекулираме, не искам да влияя по някакъв начин с някакви прогнозни действия. На ход е ВСС", каза Радев на въпрос дали ако съдебният съвет само прегласува кандидатурата на Гешев, каквито са очакванията, той ще сезира Конституционния съд.

Държавният глава коментира и изборите за местна власт в страната. По думите му множеството сигнали за купен вот и изчезнали преференции, както и наличието на над 600 хил. недействителни бюлетини не може да са оценка за нормален изборен процес

"Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията", каза Радев. По повод анонсираната от него среща с парламентарно представените партии, ръководството на Централната избирателна комисия и органите на реда във връзка с изборите президентът посочи, че първо трябва да се съберат и анализират данните, а след това да се насрочва срещата.

Дневник