До 10 години Обединеното кралство може да не съществува в сегашния си вид, мислят половината от гражданите му според проучване на Ipsos MORI, цитирано от "Ройтерс".

Гласуването за излизане от Европейския съюз през 2016 г. обтегна връзките между Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане, а Англия и Уелс предпочетоха напускане на блока.

Докато Обединеното кралство се насочва към поредния краен срок за Брекзит – 31 януари – се засилват исканията за референдум за независимост в Шотландия и за гласуване за обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия. През 2014 г шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента.

Проучването на Ipsos Mori показа, че според 50% Обединеното кралство няма да съществува до 10 години (спрямо 43% през 2014 г.). Само 29% са на мнение, че то ще съществува в сегашната си форма (45% през 2014 г.).

В краткосрочен план съдбата на съюза също е несигурна – 42% казват, че Обединеното кралство ще съществува до пет години, а 44% мислят, че няма да съществува.

"Британците сега са много по-разделени в очакванията си за съдбата на съюза, отколкото бяха през 2014 г., когато бъдещето на съюза бе тема на интензивни дискусии с Шотландия само три месеца след референдума за независимост", коментира Емили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI - Шотландия. "Резултатите ще бъдат тревожни за тези, които искат Шотландия да остане в съюза, докато водещите кампания за независима Шотландия ще се надяват, че това е продължителна тенденция", допълва Грей.

Анкетите са проведени сред 1001 души над 18 години между 25 и 28 октомври.

Дневник