На 19 септември "Лудогорец" постигна една от най-големите си победи в Европа - и като резултат, и като престиж. По-малко от два месеца след гръмкото 5:1 срещу ЦСКА (Москва) обаче дойде крахът при 0:6 срещу "Еспаньол".

За "Лудогорец" все пак има добра новина след слабия мач в Барселона. Най-тежката загуба в турнира засега донесе на българския шампион единствено имиджов удар. Положителното е, че отборът все още държи в своите ръце възможностите си за излизане от групата.

Воденият от Станислав Генчев отбор остава втори с шест точки, като води с една пред "Ференцварош".

Какво предстои

В следващия кръг на 28 ноември "Лудогорец" гостува на ЦСКА, а унгарците приемат "Еспаньол".

Руският отбор е последен само с точка, но има минимални шансове за второто място. Те минават през разгром срещу "Лудогорец". При всички случаи ЦСКА ще опита да отмие срама от мача в Разград.

"Ференцварош" ще търси първа победа като домакин. След загубата с 0:3 от "Лудогорец" и нулевото равенство с московчани на свой терен в следващия кръг унгарците ще разчитат на победа с надеждата да изпреварят българския отбор.

Независимо от резултатите в следващия кръг "Лудогорец" ще излезе от групата, ако победи "Ференцварош" в Разград на 12 декември.

Време за действия

Вихреното начало на същинската част на Лига Европа донесе много увереност на "Лудогорец". В мачовете с ЦСКА и "Ференцварош" отборът не само спечели, но и впечатли с играта си, като припомни за добрите си дни.

Двата мача с "Еспаньол" обаче върнаха на показ проблемите. Единият от тях са пропуските в защита. Две ранни грешки на Рафаел Форстър костваха много на "Лудогорец" в срещите с каталунците.

Тази в Испания, съпътствана с червен картон за бразилския защитник, отвори вратата към разгромната загуба, а това със сигурност ще има последици за отбора. В следващия си мач "Лудогорец" ще е без Форстър и без Яцек Горалски, който също беше изгонен. В отбора ще трябва да се справят и с напрежението.

"Никой от нас не очакваше да се случи подобно нещо", каза Генчев.

Той видя грешките в защита, но беше умерен при даването на оценки пред медиите. "При първия гол не се подредихме добре при изпълнение на корнер. Червеният картон е плод на индивидуална грешка. Форстър постъпи правилно, като направи нарушение, но след това допуснахме много бързо втори гол и тотално се объркаха нещата. Искахме да сменим Горалски на почивката, тъй като той е агресивен играч и вече имаше един жълт картон, но след това си изкара втори, преди да можем да реагираме".

Вратарят Пламен Илиев заяви, че трудно може да даде обяснение защо мачът се е развил така. "Всичко приключи след първия червен картон. Оставаме на второ място в групата и шансовете ни да се класираме са големи. Мисля, че почивката за националните отбори ще се отрази добре на всички в отбора".

Поводите за размисъл в отбора са много, но до мача в Москва има три седмици, в които "Лудогорец" има време да потърси решение и да вземе мерки.

Дневник